Uitgelicht

Je kunt er zeker van zijn dat wanneer er ergens een protest of demonstratie tegen onrecht plaatsvindt, de communisten zich in de menigte zullen bevinden. Van de klimaatcrisis tot racistisch politiegeweld tot imperialistische oorlog: er is geen tekort aan oorzaken die miljoenen de straat op drijven in dit tijdperk van kapitalistische crisis en verval. Communisten nemen schouder aan schouder deel aan deze bewegingen deel met de bredere arbeidersklasse en geradicaliseerde jongeren.

De Amerikaanse en Britse luchtaanvallen hebben tientallen van de meest gesofisticeerde bommen laten vallen op de hoofden van één van de armste bevolkingen ter wereld. De handen van de westerse imperialisten zijn besmeurd met het bloed van het Palestijnse volk. Tot nu toe konden ze zich verschuilen achter het feit dat ze niet direct de trekker overhaalden - hoewel ze de geweren, de bommen, het geld en de politieke dekking voor de slachting leveren. Ze hebben er altijd op aangedrongen dat de slachting met "gematigdheid" moest worden uitgevoerd, met "proportioneel geweld". Nu hebben ze direct ingegrepen in Jemen, waarmee ze het conflict in de regio roekeloos escaleren. Wij zeggen: handen af van Jemen! Weg met de imperialistische moordenaars!

De CD&V (regeringspartij) stelt een boycot voor van Israëlische producten, afkomstig uit “de bezette gebieden.” Volgens het dagblad Le Soir zou het hier gaan over fruit, groenten en cosmetica. Ecolo, Groen, Vooruit en nu ook de PS zouden dit idee ondersteunen. Ook Caroline Gennez (Vooruit), Minister voor Ontwikkelingssamenwerking riep op tot een boycot van “Israëlische producten”. Het is duidelijk dat ze ervoor kiezen om te doen alsof ze tegen Israël vechten door middel van deze futiele en nutteloze daden. Wat heeft het voor zin om tomaten en make-up te boycotten als er blijkbaar oorlogswapens via België naar Israël vervoerd worden? Kunnen we in België niets beters doen om ons te verzetten tegen de gruwelijke plannen van Israël in Gaza?

‘Communisme' is misschien wel het meest misbegrepen woord ter wereld. En dat is geen verrassing. Vanaf haar prille begin heeft de communistische beweging een berg van leugens en beschuldigingen over zich heen gekregen.

Wij zijn een campagne gestart onder het motto: “Ben jij communist? Kom bij ons.” We doen dat omdat vooral jonge mensen, die in gans hun leven niets anders gekend hebben dan economische, maar ook sociale en morele crisis zich meer en meer door de term aangesproken voelen. En ze hebben gelijk.

De uitkomst van de rechtszaak rond Sanda Dia en Reuzegom veroorzaakte veel woede en verontwaardiging, van over het hele politieke spectrum heen. Iedereen is het er over eens dat Reuzegommers er heel gemakkelijk vanaf zijn gekomen. Langs rechts wordt dit gezien als een voorbeeld van ‘straffeloosheid’, langs links neemt men vooral de rallying cry van klassenjustitie op. Het probleem is dat langs links de volgende stap ontbreekt.