Uitgelicht


Verleden vrijdag (21 oktober) raakte bekend dat de socialistische transportvakbond BTB een ‘akkoord’ heeft gesloten met Uber, het platformbedrijf dat taxiritten en maaltijdleveringen op basis van schijnzelfstandigheid aanbiedt. De BTB doet triomfantelijk uitschijnen dat het akkoord een eerste stap is in de richting van « sociaal overleg » in de sector, maar niets is minder waar. Met dit akkoord gaat de vakbond in tegen de gezamenlijke strijd van het Koerierscollectief, de organisatie van Uber-taxichauffeurs (USCP) en ACV United Freelancers. 

Een van de meest schijnheilige vertoningen van de Westerse regeringen is de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) af te schilderen als een soort grote ngo (niet-gouvernementele organisatie) die zich inzet voor humanitaire doelen en voor de bescherming van de "democratie". Niets is minder waar.

De eisenbundel van de vakbonden moet ambitieuzer. We moeten vooral de onteigening van de energiebedrijven eisen. Zolang die in privéhanden zijn, blijven we gegijzeld door hun winsthonger. We moeten daarom af van de symptoombestrijding en naar een echte grondige ingreep ten voordele van de werkende bevolking en de lagere middenklasse.

Het is een perfecte storm die op ons afkomt: inflatie, klimaatcrisis, oorlog, protectionisme en handelsoorlog. Ongetwijfeld zal dat leiden tot een recessie vanaf de herfst, verarming van grote delen van de bevolking en verdere erosie van het klimaat.

De oorsprong van inflatie wordt traditioneel uitgelegd door de wisselwerking tussen de beschikbare goederen en het beschikbare geld. Veronderstel bijvoorbeeld dat in een land de geldhoeveelheid dubbel zo groot wordt, terwijl het aantal geproduceerde goederen gelijk blijft. In dat geval zal de markt ervoor zorgen dat de prijzen verdubbelen; wat voordien 10 euro koste zal er dan 20 kosten.

De volgende korte, in het Nederlands vertaalde stellingen werden opgesteld door aanhangers van de IMT in Oekraïne. Ze gaan in op de oorsprong van de aanhoudende oorlog en het reactionaire effect dat deze op het land heeft gehad. Voor een internationalistische oplossing van de oorlog in Oekraïne en van alle oorlogen! Voor socialistische revolutie!

Vonk heeft, samen met haar Nederlandse zusterorganisatie Revolutie, een nieuw boek uitgebracht: Marx' Kapitaal - een leesgids. In dit boek wordt het magnum opus van Karl Marx, Kapitaal Boek 1, hoofdstuk voor hoofdstuk behandeld aan de hand van een marxistische analyse met moderne voorbeelden. Bestel het nu!