Vrijdag 5 december bezetten zo'n 300 arbeiders van de fabriek Republic Window & Door in Chicago de vestiging en eisten dat het bedrijf de opzegvergoedingen en achterstallige lonen betaalt. Voor het eerst sinds het ontstaan van de CIO vakbondskoepel in de jaren dertig bezetten arbeiders hun werkplaats. Aangezien de bazen de last van de falende economie op de schouders van de werkende mensen wil leggen, staat de klassenstrijd terug op de agenda in de VS.

De 300 leden van de vakbond United Electrical Workers, voornamelijk Latino's, begonnen de bezetting op de laatst geplande werkdag voor de sluiting door de bazen. Het bedrijf verwittigde de werknemers minder dan zestig dagen voor die sluiting, dit in strijd met het arbeidsrecht. Het bedrijf rapporteerde een daling van haar maandelijkse winst met 25 procent, tot op 2,9 miljoen dollar. Aangezien er echter bestellingen bleven binnenkomen tot op de laatste dag, geloven de arbeiders niet echt in de noodzaak van een sluiting.

Het management vertelde de arbeiders dat het noodzakelijk was de fabriek te sluiten om zo een lening van haar voornaamste kredietverstrekker los te krijgen, de Bank of America. Op 3 december stelden gesyndiceerde arbeiders piketten op aan het hoofdfiliaal van de bank in Chicago. De bank en het management beloofden een overleg op vrijdag met de vakbondsafgevaardigden (UE local 1110) om ondermeer de opzegvergoedingen te bespreken, maar het management saboteerde de bespreking door simpelweg niet op te komen dagen. De werknemers antwoordden met de bezetting van de fabriek.

De Bank of America was een van de grote banken die een deel kregen van de 700 miljard dollar die de Democratische en Republikeinse partijen in oktober toekenden. Dit ‘reddingsplan' werd gesteund door zowel Barack Obama als John McCain. Maar al krijgen de bankiers miljarden aan belastingsgeld, grotendeels opgehoest door werkende mensen, ze weigeren dit publieke geld voor iets anders dan persoonlijk gewin te gebruiken. Dit is de pijnlijke realiteit van het kapitalisme!

Een ander facet van deze realiteit is dat het niet mogelijk is om een betekenisvolle tegemoetkoming van de baas te krijgen, zelfs geen simpele opzegvergoeding, zonder klassenstrijd. We moeten ons afvragen, als de Bank van Amerika met publiek geld gevoed wordt, waarom is ze dan geen publiek bezit? Als de bedrijfstop publieke bijstand krijgt, moet dit geld gebruikt worden om de fabriek open te houden en de jobs te behouden. Als het voor de bazen onmogelijk is om verdere winst te maken, plaats de fabriek dan onder publiek bezit en democratische arbeiderscontrole. Stuur de bazen de laan uit zonder compensatie en verwijder het winstmotief. Ondertussen zullen de arbeiders enkel hun achterstallige lonen en opzegvergoedingen krijgen door de bezetting voort te zetten tot het management en de bank toegeven. Om dit klaar te spelen hebben ze de steun van de ruimere arbeidersbeweging nodig.

Deze sit-in is een voorbeeld voor miljoenen andere werkende mensen in de VS, die met een groeiende golf aan ontslagen, sluitingen en besnoeiingen in lonen en andere voordelen te maken hebben. Rond Chicago werden reeds solidariteitsoptochten georganiseerd. De vakbonden AFL-CIO en Change to Win zouden nu de arbeidersbeweging moeten mobiliseren op nationale schaal om de arbeiders te steunen. Onrecht tegenover enkelen is onrecht tegenover iedereen!

De Workers International League is solidair met de UE local 1110. We vragen onze lezers en sympathisanten om solidariteitsmails te zenden naar de UE local 1110 en onze vakbonden op te roepen tot solidariteitsresoluties en het organiseren van solidariteitsacties.

Solidariteitsberichten kunnen gestuurd worden naar UE Local 1110: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (kopie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Hier kan u alvast solidariteitsboodschappen uit Venezuela en Spanjesolidariteitsboodschappen uit Venezuela en Spanje lezen.