Juan Manuel Martínez Morala en Candido González Carnero zijn de voormalige en huidige algemeen secretarissen van de linkse vakbondsstroming Corriente Sindical de Izquierdas (CSI) in Asturië, een Spaanse provincie. Beide zijn vakbondsafgevaardigde op de scheepswerf Naval Gijon. Deze scheepswerf is al jaren in crisis en dankt regelmatig arbeiders af. Beide mannen hebben in de vakbeweging steeds verzet gevoerd tegen elke afdanking. Zij geloven ook sterk in de leefbaarheid van de scheepswerf. Na een reeks mobilisaties tegen massale afdankingen werden ze beschuldigd een verkeerscamera te hebben vernietigd die zich in de buurt van de gebouwen van de werf bevindt. Hiervoor werden ze tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld tijdens een proces waar ze zich niet hebben kunnen verdedigen.

Het enige ‘bewijs’ tegen hen zijn tegenstrijdige verklaringen van politieagenten. De rechter weigerde de videobeelden van een politiecamera te bekijken. Deze beelden tonen overduidelijk hoe de verkeerscamera kapot wordt gemaakt en bewijst de volledige onschuld van beide vakbondsleiders. Ondanks dit alles werden ze op zaterdag 16 juni op straat aangehouden en naar de Villabona-gevangenis gebracht om hun straf uit te zitten. Gedurende het hele proces werden verschillende acties en betogingen gehouden tegen wat een ongeziene aanval is tegen de democratische rechten en vakbondsvrijheden.

De veroordeling van Morala en Carnero is een regelrechte aanval op het geheel van de arbeidersbeweging in Spanje. Hiermee willen ze de arbeidersstrijd criminaliseren en de legitimiteit ervan ondermijnen. Dit zal op zijn beurt leiden tot meer repressie. Deze aanval gebeurt met de medeplichtigheid van het stadscollege van Gijon (dat zelf de klacht heeft ingediend!). Wat het nog erger maakt, is dat het college samengesteld is uit een coalitie van de PSOE (de Socialistische Partij) en Izquierda Unida (Verenigd Links rond de Communistische Partij).

Deze toestand moet dus dringend en wereldwijd aan de grote klok gehangen worden. De internationale vakbeweging en daarom ook de vakbonden in België doen er best aan om hun schouders te plaatsen onder een solidariteitscampagne. De rechtbank van Gijon, het stadscollege van dezelfde stad en de Spaanse regering zelf moet onder druk geplaatst worden met de eis van onmiddellijke vrijlating van Morala en Carnero. De Corriente Sindical de Izquierdas waarvan ze lid zijn, is een referentiepunt voor talrijke eerlijke en strijdbare vakbondsmensen en ook voor veel jongeren in heel Asturië. De CSI speelde een sleutelrol in de verdediging van Naval Gijon, wat is uitgegroeid is tot een symbool van arbeidersverzet. Een bewijs daarvan was de historisch hoge deelname aan de eerste solidariteitsbetoging voor de twee vakbondsmensen, waar 15.000 mensen aan deelnamen in Gijon.

Ondanks deze grote volkssteun heeft het gerecht niet geaarzeld hen de gevangenis in te sturen. Deze veroordeling heeft tot doel ook het verzet op de scheepswerven tegen afdankingen en slechte werkomstandigheden te verzwakken.

Gezien die situatie doen we een solidariteitsoproep aan alle linkse groepen en vakbonden, vakbondsdelegees, militanten en werkers in het algemeen teneinde deze aanval te kunnen weren. Dit is een gevaarlijk precedent voor de hele arbeidersbeweging. Wij nodigen u uit om onderstaande modelresolutie te ondertekenen waarin we de onmiddellijke vrijlating eisen van Morala en Carnero. We geven eerst de Nederlandse vertaling.

Voor de onmiddellijke vrijlating van Carnero en Morala

Stop de repressie tegen de arbeidersklasse

Naar aanleiding van de aanhouding en hechtenis op zaterdag 16 juni van de vakbondsleiders Candido Gonzáles Carnero en Juan Manuel Martínez Morala, en hun veroordeling tot 3 jaar gevangenisstraf op basis van de beschuldiging dat ze een verkeerscamera hebben vernietigd tijdens een betoging van de arbeiders van Naval Gijon, stellen wij het volgende:

1) Wij beschouwen de hechtenis van de twee kameraden als een aanval op de gehele arbeidersbeweging, een poging om de strijd voor banen en betere werkvoorwaarden te muilkorven.
2) Wij klagen het proces aan waarin beide vakbondsmensen zich niet hebben kunnen verdedigen tegen het zogenaamde bewijs, namelijk de tegenstrijdige verklaringen van politiemensen. Dit ondanks het feit dat er talrijke getuigen zijn net als materiële bewijzen die hun onschuld aantonen (zoals de beelden van een politiecamera waarin duidelijk is dat zij hier niet in betrokken zijn. De rechter weigerde deze beelden te aanvaarden als bewijsstuk in het proces).
3) Wij verwerpen de criminalisering van de vakbondsstrijd en elke poging om de twee vakbondsleiders voor te stellen als vulgaire delinquenten. Deze mannen hebben een lange traditie in het verdedigen van de belangen van hun collega’s op de scheepswerven. Hun enige misdaad is dat ze recht stonden en voor hun rechten hebben gestreden.
4) Het is ronduit onaanvaardbaar dat dit mogelijk is in een stad waar de Socialistische Partij (de PSOE) en Izquierda Unida deel uit maken van het college en terwijl de PSOE aan de macht is in Spanje.
5) Voor al deze redenen is het onze opinie dat beide kameraden het slachtoffer zijn van politieke vervolging en beschouwen we ze als politieke gevangenen.
6) Wij vragen de onmiddellijke vrijlating van de twee vakbondsleiders en het onmiddellijke ontslag van de ‘Afgevaardigde’ van de regering van Asturië, Antonio Trevin, die verantwoordelijk is voor de rechtszaak.

Brief in het Spaans:

¡Por la libertad inmediata de Cándido y Morala!

¡Basta de represión a la clase obrera!

Ante el encarcelamiento el pasado sábado, 16 de junio de los sindicalistas Cándido González Carnero y Juan Manuel Martínez Morala, para cumplir una pena de 3 años de prisión, bajo la acusación de romper una cámara de vigilancia de tráfico durante el transcurso de una movilización del astillero Naval Gijón queremos manifestar lo siguiente:

1. Consideramos el encarcelamiento de estos compañeros como un ataque al conjunto del movimiento obrero en un intento por acallar la lucha por la defensa de nuestras condiciones de vida y trabajo.
2. Denunciamos la total indefensión que han padecido durante el juicio, en el que han sido condenados con la única "prueba" de los testimonios contradictorios de la policía, pese a existir numerosos testigos y evidencias materiales de su inocencia (tales como un video de la propia policía donde se demuestra que no participaron en los hechos y que el juez rechazó que se viera durante el juicio).
3. Rechazamos la criminalización de las luchas obreras y el intento de presentar como delincuentes a dos sindicalistas con una trayectoria sindical en la que su compromiso con los intereses de los trabajadores es ampliamente conocido y cuyo único delito es luchar honestamente en defensa de los puestos de trabajo.
4. Que esto suceda además cuando existe un gobierno del PSOE-IU en el Ayuntamiento de Gijón, y en Asturias, y con el PSOE en el gobierno central resulta de todo punto inadmisible.
5. Por todo esto, consideramos que ambos compañeros son víctimas de una persecución política y por tanto los consideramos como presos políticos.
6. Por todo lo expuesto, reclamamos la inmediata puesta en libertad de ambos sindicalistas y exigimos el cese inmediato del Delegado de Gobierno en Asturias, Antonio Trevín, por su responsabilidad en estos hechos.

Ondertekend door (Naam, organisatie, verantwoordelijkheid)

Zend dit naar:

email CSI: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

met kopij naar het Solidariteitscomité Carnero en Morala in België: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ayuntamiento de Gijón: fax 985 181 182 en email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Delegación del gobierno en Asturias: fax 985 256 564

Op dinsdag 3 juli gaat er in het Cultureel Centrum Garcia Lorca in Brussel een solidariteitsmeeting door waar Nico Cue, nationaal secretaris van FGTB Métal, het woord zal nemen. De meeting wordt ingeleid met de film ‘Los Lunes al Sol’ over de strijd van de scheepsherstellers in Spanje. Vanaf 19u kan er al gegeten worden in de Rue des Foulons, 47-49 te 1000 Brussel (nabij het Zuidstation). De vertoning start om 20u.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken