De kaste van oplichters en profiteurs.
Het zijn allemaal zakkenvullers meneer… Wie deze “volkswijsheid” over politici nu nog wil bekampen beleeft moeilijke dagen. De ene na de andere onthulling is bovengekomen over de lucratieve bijverdiensten van politici in allerlei intercommunales en privé bedrijven. Natuurlijk kan geen mens begrijpen dat politici met dergelijke “bijverdiensten” evenveel verdienen als een gewoon mens in drie jaar werken.
Lees verder
Frankrijk: de bankier wint. Nu moet 'France Insoumise' mobiliseren op straat en voor de wetgevende verkiezingen.
Na de meest chaotische presidentiële verkiezingen van de Vijfde Republiek, werd een nieuw staatshoofd verkozen. Na de eerste stemronde was de winnaar van de tweede ronde al bekend. Miljoenen linksgezinden hebben voor Macron gestemd enkel om de nederlaag van Le Pen te verzekeren. Macron gaat echter een onverbiddelijk beleid voeren tegen de arbeidersklasse.
Lees verder
De Februarirevolutie van 1917 - de bestorming van de hemel.
De Eerste Wereldoorlog werd een ramp voor Rusland. Vanuit de frontlinie kwam er nieuws na nieuws over nederlagen. De instorting van de economie creëerde een tekort aan brood. Massa’s half verhongerde en wanhopige vrouwen vormden rijen buiten de winkels, wachtend op brood dat nooit kwam. Maar aan de top van de Russische samenleving zag het er heel anders uit.
Lees verder
Ter linkerzijde van de sociaal-democratie: links-reformisme of revolutie?
De turbulente tijden waarin we leven, brengen op treffende wijze het historische failliet van het reformisme aan het licht. Onder de term reformisme begrijpen we de stroming in de arbeidersbeweging die door geleidelijke hervormingen, binnen de grenzen van het kapitalisme, de sociale toestand van de arbeidersklasse wil verbeteren. Deze ideologie kan geen progressieve rol meer vervullen in onze maatschappij.
Lees verder
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • De kaste van oplichters en profiteurs.
  • Frankrijk: de bankier wint. Nu moet 'France Insoumise' mobiliseren op straat en voor de wetgevende verkiezingen.
  • De Februarirevolutie van 1917 - de bestorming van de hemel.
  • Ter linkerzijde van de sociaal-democratie: links-reformisme of revolutie?

GettyImages 516909724In de eerste plaats gaat onze solidariteit en medeleven naar de slachtoffers van deze terroristische aanslagen, naar hun familieleden en vrienden. Het is duidelijke dat ook grote aantallen politieagenten en militairen deze laffe aanvallen niet kunnen tegenhouden. Sinds november van vorig jaar is er verhoogde beveiliging in onder andere de luchthavens, stations en metro, maar dit heeft niet mogen baten. Een algemene vergrendeling, zoals kort na de aanslagen, zou de volledige stad en haar economie verlammen. De stad zou ophouden te functioneren.

Zo lang de toestand in het Midden-Oosten niet verandert, zal ook de dreiging in het Westen blijven. “Onze” westerse regeringen zijn verantwoordelijk voor de chaos in het Midden-Oosten. Ze denken dat ze landen binnen kunnen wandelen, regimes omverwerpen, hen helemaal kapot bombarderen en dat daarmee alles dan opgelost is. Maar het heeft het tegenovergestelde effect gehad. Door niets te doen aan de vervreemding van migranten, niet op te treden tegen racisme, werkloosheid, armoede enzovoort en tegelijkertijd landen uit het Midden-Oosten te bombarderen, hebben ze de voedingsbodem voor fundamentalisme geschapen.

De recente bomaanslagen zullen ook gebruikt worden om nog meer repressieve wetten te rechtvaardigen. De helft van de achttien antiterrorismemaatregelen, die de Belgische regering aankondigde na de aanslagen in Parijs in november, bedreigen alle burgers en in de eerste plaats de arbeidersorganisaties en de progressieve groepen. De maatregelen werden ook al in vraag gesteld door vakbonden, advocaten en magistraten. Schengen zal onder nog meer druk komen te staan. De al fragiele toestand van de Europese Unie zal nog sterker verzwakken, en de spanningen tussen de lidstaten zullen oplopen, evenals de interne spanningen in de afzonderlijke landen

De aanslagen zullen gebruikt worden om de misdaden tegen vluchtelingen aan de Griekse en andere grenzen te verbergen. Om vluchtelingen te kunnen schofferen moeten ze gelinkt worden aan misdaad, geweld tegen vrouwen en algemene wetteloosheid. Eens de propagandamachine daarin geslaagd is, kunnen allerhande inhumane praktijken gerechtvaardigd worden. Families kunnen dan aan hun lot overgelaten worden in het slijk, met duizenden sterven terwijl ze de oorlogen ontvluchten. Oorlogen die in de eerst plaats door “Europa” gecreëerd werden.

De rechtse partijen zullen alles aanwenden om deze aanslagen in hun voordeel te misbruiken. Ze zullen ook gebruikt worden om de aandacht af te leiden van de oorzaken van de huidige crisis. Overal zijn er spanningen, de klassenstrijd leeft op, ook in België en Frankrijk. Vooral de jeugd komt in opstand tegen het kapitalistische systeem en dit zal zich verspreiden over heel Europa.

De aanslagen zullen ook gebruikt worden ter rechtvaardiging van verdere bombardementen in Syrië. Dit zal de vluchtelingencrisis nog verergeren. Vluchtelingen zullen naar Europa blijven komen want hun eigen land is in een hel herschapen. Ze hebben geen andere keuze.

Deze wreedheden maken de miljoenen arbeiders en jongeren ook bewuster. Ze zien een wereld zonder toekomst, met toenemende werkloosheid, constante aanvallen tegen de verworvenheden uit het verleden, tegen het onderwijs, de gezondheidszorg, de huisvesting, duurzame jobs, lonen... gecombineerd met oorlogen over de hele wereld.

Er is geen manier om dit op te lossen zolang het beleid van de regeringen gebaseerd is op winstmaximalisatie voor een kleine minderheid. Aanpassing van dit systeem zal niet werken: het moet volledig verdwijnen. Er is geen alternatief.

De strijd van de jongeren en de arbeiders voor een beter leven, voor werkgelegenheid, degelijke huisvesting, gezondheidszorg... moet in eenheid gevoerd worden met als enige doel een einde te maken aan dit systeem en de basis te leggen voor een nieuwe maatschappij gebaseerd op het socialisme. Het is geen utopie, het is het enige alternatief voor de huidige wreedheden.