Wie van sociaal drama houdt dat zich bovendien afspeelt tegen een achtergrond van maatschappelijke omwentelingen, moet beslist Machuca eens checken. Machuca is een film van Andrés Wood (1965, Chili) een relatief nieuwe cineast, ondermeer bekend van “Historias de Fútbol” en “a fiebre del loco”, zo leert ons wat speurwerk op het net. De film kreeg een UNICEF-award en wist op het filmfestival van Gent in 2004 de prijs voor de beste muziek in de wacht te slepen. De prent was ook te zien op het filmfestival te Cannes in 2004.

Deze aangename, meeslepende en dikwijls grappige film vertelt het verhaal van Machuca en Gonzalo, twee prille tienerjongetjes. Gonzalo komt uit een welgestelde familie en geniet onderwijs op een eliteschool. Onder invloed van de sociale revolutie die aan de gang is in Chili op dat moment probeert Pater McEnroe jongetjes uit de sloppenwijken van Santiago de Chili te integreren in de school. Machuca en Gonzalo worden, ondanks hun zeer verschillende sociale afkomst en tegen een achtergrond van toenemende klassenpolarisatie, heel goede maatjes. Ze leren mekaars leefwereld kennen en begrijpen, maar de politieke situatie dwingt hen beiden tegen wil en dank kamp te kiezen.

Deze film illustreert aan de hand van de belevenissen van deze twee kinderen op treffende wijze wat klassentegenstellingen zijn en hoe ze vroeg of laat niet meer te negeren vallen. Het is een eigenzinnige getuigenis van de bloedige staatsgreep van generaal Pinochet die een einde maakte aan de socialistische regering van Allende. Tegelijk is de film ook zoveel meer dan een politiek pamflet. Een aanrader voor wie zich op barre winteravonden eens graag laat meeslepen door een goed DVDke dat meer in z’n mars heeft dan gratuit geweld en seksistische machopraat.

Lees ook:

  • Herinneringen van een Chileense marxistHerinneringen van een Chileense marxist
  • 11 september 30 jaar geleden: de coup van Pinochet in Chili11 september 30 jaar geleden: de coup van Pinochet in Chili
  • Pinochet: de beul is weer vrijPinochet: de beul is weer vrij