Weken op voorhand waren we met onze lokale Geelse actiegroep ‘Acting Open Minds (AOM)’, begonnen met flyers en affiches te verspreiden tegen de komst van Bush. Deze oproep werd ondersteund door 11.11.11-Geel, ACV-Kempen en de Derde Wereldraad van Geel. Het werk heeft geloond, want de betoging van maandag startte met zo’n honderd man. Na de betoging zouden we de trein van 15u naar Brussel nemen, waar die dag een betoging voor de Amerikaanse ambassade plaatsvond.

De pers was al voltallig aanwezig. Geleidelijk aan groeide de betoging aan tot zo’n honderd mensen die de strafstudie niet schuwden. Na het interview met Radio 2 werd er veel lawaai gemaakt met toeters en tonnen. Om 12.45u kon de betoging langs de Geelse middelbare scholen vertrekken. Er was heel veel sfeer en lawaai dankzij de geluidsinstallatie, de megafoon, de fluitjes, toeters en bommetjes. Bij elke middelbare school werd er halt gehouden om nog zoveel mogelijk mensen uit de scholen mee te krijgen in onze betoging. Ongeveer de helft van de betogers liep de scholen binnen, om duidelijk te laten merken dat we er waren. Persoonlijk had ik hier ook geen problemen mee. Want een dag dat een massamoordenaar in je land is, mag niet verlopen alsof er niets aan de hand is.

De betoging was aangegroeid tot een getal tussen de honderd en tweehonderd. Niemand van ons heeft geteld. Dus laten we zeggen honderdvijftig man. Er werden veel foto’s getrokken en we kwamen op het middagjournaal van de VRT. De betoging bestond vooral uit scholieren, studenten. Ook van 11.11.11, Groen! en ACV liepen kleine delegaties mee. Sommige individuen wilden de betoging nog een extra tintje geven, en ontstaken enkele rookbommen.

Rond 14.45u kwamen we op het station van Geel aan. Daar werd de betoging ontbonden. De betogers die vanaf daar gingen verder reizen naar Brussel verzamelden aan het perron. Maar liefst zestig man ging verder mee naar Brussel. Het thema Bush spreekt blijkbaar een hoop meer mensen aan dan we verwacht hadden. Met de opbrengst van de broodjes, die we aan vrije bijdrage hadden verkocht, en de 120 € steun van de Derde Wereldraad konden we goedkoper naar Brussel reizen. Iedereen kon nu met 3 € korting naar Brussel reizen.

Onze trein van Antwerpen naar Brussel werd als enige in heel België tegengehouden. Dit vanwege enkele plastieke geweertjes die tot onze ludieke betoging te Geel behoorden. Blijkbaar hadden de Geelse flikken dit doorgegeven. Iemand die ons vanuit Antwerpen in Geel was komen steunen, werd zelfs administratief aangehouden. Gelukkig was hij iets later al terug vrij. Doordat hij zich liet aanhouden en de ‘schuld’ van de geweertjes op zich nam, kon de trein zo snel mogelijk terug vertrekken. Anders konden ze de onkosten van de vertraging op AOM verhalen.

Ook nog even zeggen dat we hopen op een even groot succes op zaterdag 16 april. Dan zal Geel een regionaal verzamelpunt zijn voor de mensen die gaan bomspotten tegen kernwapens in Kleine Brogel.

Je kan ook op een emaillijst van AOM staan. Je bezoekt ze door naar http://groups.yahoo.com/group/aom_geel/http://groups.yahoo.com/group/aom_geel/ te gaan. Je schrijft je in door een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te sturen. Het is wel noodzakelijk dat je iemand kent die al op de emaillijst staat. Want we weten graag wie er met ons meeleest.

Tijdschrift Vonk

Vonk layout 316 bis page 0011

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken