Germaine Van Maele (1931- 2020) – Weduwe Dr. Raymond Miroir is overleden. 

Germaine kwam uit een arbeidersgezin en was al heel jong lid van de BSP ( de toenmalige Socialistische Partij)

Ze was een goedlachse, een straffe madame. Ze zat graag tussen de mensen en werd in alle middens graag gezien omdat ze het altijd opnam voor de gewone mens, en zich niet snel liet intimideren door mannen met titels. Ook in haar huwelijk zwaaide zij de scepter en deed ze alle “mannelijke” klusjes zelf.

Als Rode feministe van het eerste uur was Germaine heel actief in de toenmalige SVV (Socialistische Vooruitziende Vrouwen) waar zij vakanties organiseerde voor kinderen uit kansarme gezinnen. In die tijd dweilde ze ook alle kleine SVV- afdelingen in West-Vlaanderen af met een valies met voorbehoedsmiddelen. Via haar echtgenoot had zij toegang tot de eerste anticonceptiepil die toen nog onder de toonbank werd verkocht. Ze leerde er vrouwen zelf aan gezinsplanning te doen, iets wat in die tijd – de mannenwereld van de jaren ´60 - nog in het geheim moest gebeuren.

Ook toen een groepje fascisten (VMO) de linkse milieus in Oostende onveilig maakte in de jaren ’70, en er vanuit de vrijzinnige Francisco- Ferrer-club een eerste Antifascistisch front opgericht werd, stond Germaine onmiddellijk klaar om als verantwoordelijk uitgever van het pamflet op te treden.

Later is Germaine federaal SVV-voorzitster van de afdeling Brugge- Oostende geworden, bestuurslid van de Socialistische Partij, en OCMW-raadslid van Oostende.

VONK heeft een trouwe lezer en sympathisant verloren aan Germaine.

_________________________________________________________________________________________________________________

Voor een persoonlijke boodschap of indien u uw medeleven wil betuigen mag u schrijven naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken