Economie

"Gekke koeien, hormonenvlees, rioolwater of motorolie in veevoeder, dioxinekippen, genetisch gemanipuleerde soja, karkassen van zieke dieren verwerkt tot veevoeder, besmet mineraal water en giftige coca cola… De lijst van besmet en ongezond voedsel groeit aan." Michele Fabbri, redacteur van ons Italiaanse zusterblad "Falce Martello" besluit zijn artikel met de woorden: "Zelfs in de keuken biedt socialisme het enige antwoord."

Wim Benda bezocht "het andere boek" waar Ignacio Ramonet; hoofdredacteur van het befaamde Le Monde Diplomatique een uiteenzetting hield over Globalisering en Chaos. Wim keerde teleurgesteld huiswaarts en schreef dit artikel

Zeventig jaar na de beurscrisis van 1929, die leidde tot de Grote Depressie, gaat Mick Brooks na hoe de beurzen werken en wat speculatie veroorzaakt. Zijn conclusie luidt: "wat naar omhoog gaat, gaat onvermijdelijk weer naar beneden".

Reeds een tijdje voorspellen we in dit blad dat we aan de vooravond staan van een nieuwe economische crisis. Voor het ogenblik schijnen de feiten dit te weerleggen. Wat lullen die marxisten dan nog over crisis?

Een verbluffende "toekomstvoorspelling" over de komende crisis. Dit artikel bereikte ons op 24 juni, voor er ook nog maar enige sprake was van de huidige crisissen in Latijns-Amerika, Rusland en op de beurzen. Toen reeds voorzag Michael Roberts wat komen zou. Vandaag kunt u dagelijks op het nieuws het artikel naar zijn waarde schatten.

Het ziet er steeds meer naar uit dat de crisis in Zuidoost Azië ook Japan ernstig begint aan te tasten. De Japanse economie, die al voor het grootste gedeelte van de jaren '90 in recessie verkeert, staat volgens Norio Ohga, topman bij Sony, op de rand van de instorting. "We worden geconfronteerd met de meest kritieke economische toestand uit de geschiedenis", aldus Ogha. Ook Jesper Koll, hoofdeconoom van JP Morgan in Tokio, glijdt de Japanse economie af naar een zeer diepe recessie. Indien dit gebeurt, zal dit enorme gevolgen voor de hele wereldeconomie. De economische groei die Europa en dus ook België vandaag meemaakt zou wel eens van heel korte duur kunnen zijn.