Heel de wereld kijkt naar wat er zal gebeuren in Pakistan na de moord op Benazir Bhutto. Vooral in het Indisch subcontinent en het Midden-Oosten kijken massa's gewone mensen uit naar een overwinning van de Pakistaanse Volkspartij (PPP) op de dictatuur van Musharraf en op het moslimfundamentalisme.

Lal Khan komt uit eerste hand vertellen wat de vooruitzichten zijn voor Pakistan. Hij is in het Indische subcontinent bekend als de auteur van verschillende boeken zoals Partition, can it be undone?(over de scheiding van India en Pakistan), Kashmir's Ordeal en een boek over de oorlog in Libanon. Lees bijvoorbeeld het interview in The Hindustan Timesinterview in The Hindustan Times (volgens eigen zeggen de grootste krant ter wereld). Verder is hij hoofdredacteur van de Asian Marxist Review.

Als leider van de marxistische tendens The Struggle speelt Lal Khan een sleutelrol in het revolutionaire kamp. De Pakistaanse marxisten zijn de laatste jaren aan het uitgroeien tot een serieuze kracht. Ze hebben een sterke aanwezigheid in elke streek, elke nationaliteit en elke belangrijke stad. In de arbeidersstrijd hebben ze een buitengewone rol gespeeld. Samen met de PTUDC (Pakistan Trade Union Defence Campaign), de belangrijkste militante vakbondsorganisatie in Pakistan, hebben ze aanzienlijke overwinningen behaald zoals de overwinning op de poging om Pakistan Steel te privatiseren. In Kasjmir hebben ze de meerderheid van de studentenbeweging overtuigd van het marxisme en in Karachi en Pukhtunhua (de noordwestelijke grens) hebben ze veel aanhangers van de voormalige communistische partij gewonnen.

Je kan hier een video bekijkenhier een video bekijken over het congres van de Pakistaanse marxisten in 2007, gevolgd door enkele fragmenten van Lal Khan op nationale televisie. Daar verdedigde hij onder andere tijdens een vierdelige reeks de ideeën van het socialisme tegen hoge moslimvertegenwoordigers en andere figuren van de rechterzijde.

 

Lal Khan spreekt in Antwerpen op

vrijdag 11 januari om 20 uur

Handelstraat 53, 2060 Antwerpen

Gevolgd door het woord aan de zaal en de mogelijkheid om vragen te stellen.