Woensdagavond 18 december plakten twee kameraden Haseeb Ahmed en Zaka-ur-Rehman verkiezingsaffiches in Karachi. Ze voerden campagne voor de Pakistan Peoples Party. Ze werden overvallen door tien gewapende mannen van de organisatie MQM, een fascistoïde partij verbonden met dictator Musharraf. Gebruikmakend van deze aanval probeerden ze een van de kameraden met een wagen te ontvoeren. Gelukkig werd dit verijdeld dankzij de moedige tussenkomst van omstanders.

Dit incident is de eerste aanval op een van onze kameraden tijdens deze verkiezingscampagne. Als de campagne op volle toeren begint te draaien, verwachten we meer van zulke aanvallen. Als we ze laten doen, kunnen die zelfs fataal zijn. Onze mensen zijn betrokken in een regelrechte krachtmeting met deze fascistische organisatie. In het verleden heeft de MQM niet geaarzeld tegenstanders om te brengen van zodra deze hun invloed bedreigden in Karachi.

De beste manier om hen ter hulp te komen in hun krachtmeting met de MQM is door middel van een internationale solidariteitscampagne. De vakbonden in Karachi staan volledig aan de zijde van onze kameraden. Niettemin is het plaatselijk districtsbestuur in handen van de MQM. Zij zijn bereid tot alles om hun zetel te behouden met deze verkiezingen.

Wij vragen alle kameraden alert te zijn en desnoods onmiddellijke actie te ondernemen als het nodig blijkt. Erik De Bruyn, gekende figuur van de linkerzijde in de SP.a, John McDonnell, leider van de linkerzijde van Britse Labour Party, Jeremy Dear, leider van de Britse journalistenvakbond, en Alekos Kalivis, ondervoorzitter van de Griekse vakbondsfederatie GSEE, veroordeelden reeds deze aanvallen. Hieronder lezen jullie een brief die door de PPP-kandidaat werd verzonden naar de overheden in Pakistan.

Klacht tegen Muttahida Qaumi Movement (MQM) in NA-257 Karachi voor het bedreigen en terroriseren van PPP activisten.

Beste Heer,

Ik ben kandidaat voor de parlementszetel in NA Karachi 257 op de lijst van de PPP en vertegenwoordig de arbeiders en de massa's in dit gebied.

De kandidaat van de MQM gebruikt echter regelrechte fascistische methodes tegen onze activiteiten in deze kiesomschrijving. Hierbij deinst hij niet terug onze militanten te bedreigen en te terroriseren met het doel de verkiezingen te saboteren en te vervalsen.

In de nacht van 18 december rond 22u plakten Haseeb Ahmed en Zaka-ur-Rehman verkiezingsaffiches en probeerden ze stemmen te winnen in Urdu Nagar naast de Liaqat-markt een belangrijke wijk in Malir, in Karachi. Op hetzelfde moment werden ze overvallen door tien gewapende mannen van de MQM. Deze bedreigden onze kameraden indien ze nog verder campagne zouden voeren in deze wijk. Zij verscheurden en trokken de T-shirt uit van Zaka-ur-Rehman en verplichtten hem in een wagen plaats te nemen. Een poging om hem te ontvoeren. Dankzij de tussenkomst van de buurtbewoners zijn zij er niet in geslaagd en hebben ze hem vrijgelaten. Alle affiches en pamfletten van de PPP werden echter vernietigd. Alle andere PPP-posters die al waren geplakt, werden af getrokken.

Dit is een duidelijke poging om de verkiezingen te vervalsen. Het is niet de houding van een politieke partij.

Wij eisen dat de ‘Commissioner' van het electorale proces onmiddellijk akte neemt van dit incident en concrete maatregelen aankondigt om deze verkiezingsvervalsing tegen te houden in NA-2571PS-127 Karachi. Wij wijzen de ‘Commissioner' er ook op dat ernstige ongelukken kunnen gebeuren, zoals op 12 mei van dit jaar, indien er geen aangepaste maatregelen worden genomen. De zwarte geschiedenis van de MQM geldt als een belangrijke waarschuwing.

Riaz Hussain Lund Baloch,
Suit No. 30, Popular Plaza,
Opp: district Courts, Malir, Karachi

Met kopij naar
1. Election Commissioner Sindh
2. Home Secretary Sindh
3. Inspector General Police Sindh
4. Human Rights Commission of Pakistan
5. Returning Officer NA-257 & PS-127, Karachi

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken