De Lykes Explorer is een ‘vaste klant’ van de Shipspotters. Het is een containerschip. Het is ook weer een van die civiele schepen die vaart in opdracht van het Amerikaanse leger. Dit wil niet zeggen dat het schip van voor tot achter volgestouwd is met containers voor de Yankees. Het vervoert ook ‘normale’ spullen.

De Lykes Explorer maakt deel uit van de Lykes Lines. De Lykes Lines op hun beurt behoren tot de scheepvaartgroep Canadian Pacific, afgekort CP-Ships. Het Antwerpse hoofdkwartier van CP-Ships bevindt zich op de Italiëlei, op een boogscheut van het Havenhuis.

CP-Ships heeft vrij veel schepen onder VISA of MSP-contracten varen. Dat wil zeggen dat sommigen onder hen ook in ‘vredestijd’ goederen voor het Amerikaanse leger vervoeren, en dat ze in crisis- of oorlogstijd volledig kunnen worden opgeëist.

De Lykes Explorer heeft altijd wel wat lekkers bij voor de Amerikaanse soldaten in Europa. Hij doet ongeveer maandelijks de Antwerpse haven aan en komt dan uit Norfolk, een belangrijke marinehaven aan de Amerikaanse Oostkust.

Werknemers bij het bedrijf signaleren ons dat het aantal ‘militaire containers’ de afgelopen maanden serieus steeg. De stijging verloopt samen met de crisis in de Golf. Dat wijst er dus op dat die containers op een of andere manier in transit zijn naar het Midden-Oosten. Wellicht betreft het een logistieke goederenstroom die te maken heeft met de mobilisatie van het vijfde legerkorps in Duitsland.

De Lykes Explorer vaart op de ‘Gulf Atlantic Sprint Service’. Hij doet achtereenvolgens volgende havens aan: Norfolk, Antwerpen, Thamesport, Bremerhaven, Charleston (ook al een marinehaven), Houston, New Orleans, opnieuw Charleston en dan weer Norfolk.

Die route vaart hij met diverse andere zusterschepen, zodat er ongeveer wekelijks één van hen Antwerpen aandoet, altijd met minstens enkele containers voor het Amerikaanse leger aan boord, maar de laatste maanden dus beduidend meer.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken