Zonnewende en Zonnetij is een privé bejaardenhome in Aartselaar, waar ik al een paar jaar werk. In het begin telde onze afdeling 22 personeelsleden. Nu zijn we nog maar met zestien, zowel verpleegkundig als verzorgend personeel. Een normale ochtendploeg bestaat uit acht personen, maar de laatste weken moeten we het stellen met vijf. De late ploeg telt normaal vijf man, de laatste vier of zelfs maar drie.

Daar komt nog bij dat wij GEEN 13de maand krijgen en praktisch geen bijkomende premies. Zaterdagwerk levert ons maar 20 procent extra op, zondagen en feestdagen slechts 30 procent! In vergelijking met andere homes verdienen wij een pak minder!

De directie zegt dat ze geen financiële ruimte over heeft, ondermeer door de hoge huur dat zij betalen voor het complex. Maar de directie huurt het complex wel van de beheerraad, die zodoende enorme bedragen op zak steekt. Dit is natuurlijk moeilijk te bewijzen, maar het personeel veronderstelt het wel!

Een paar maanden geleden liep de sociale onrust zo hoog op dat een personeelsvergadering bijeenkwam. Iedereen schreef zijn belangrijkste problemen op en met deze gegevens stapten we naar de directie. Eind november zal er bij onze loonbrief een antwoord zitten van de directie. Deze heeft wel al laten uitschijnen dat er geen sprake is van een 13de maand of loonsverhoging. In dit geval zouden we, zoals afgesproken op de personeelsvergadering, de vakbond erbij halen. Voor de directie is dit zeer slecht nieuws!

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken