Dit najaar blaast de revolutionaire wind steeds harder over Latijns-Amerika. We voelen de warme lucht tot in onze contreien!

In Bolivia voert de regering van Evo Morales gedeeltelijke nationalisaties door van de gas- en olie-industrie. Ook het grondbezit wordt hervormd zodat kleine boeren opnieuw een stuk land hebben. Hoewel de regering van Brazilië allerminst kan lachen met de nationalisatie van de gas in Bolivia – het Braziliaanse bedrijf Petrobras heeft daar immers grote belangen – staat het Braziliaanse volk wel achter die radicale maatregelen. Volgens peilingen in de kranten staat meer dan 80 procent van de Brazilianen achter de nationalisaties in Bolivia!

Mexico Insurgente

Maar er is ook een nieuw land bijgekomen: Mexico. De Mexicaanse bourgeoisie en de VS proberen de rechtse presidentskandidaat Calderon door de strot van het Mexicaanse volk te rammen via een gigantische kiesfraude tegen de linkse kandidaat Lopez Obrador. Bewijs van de fraude is er genoeg: beeldmateriaal van mensen die extra stembrieven in de bussen stoppen, duizenden getuigenissen van verdraaiingen van de uitslag enzovoort. Mexico heeft trouwens een enorme traditie in kiesfraude. De PRI kon zo 70 jaar onafgebroken aan de macht blijven!

Zoals gewoonlijk is de berichtgeving in de massamedia hierover bedroevend. Vorige week dinsdag hoorden we zelfs op Radio 1 (zogenaamde kwaliteitsmedia) dat Lopez Obrador een slechte verliezer is. Hoewel links eigenlijk de winnaar is, zouden ze zich maar moeten neerleggen bij de corruptie en zouden miljoenen arme mensen de volgende zes jaar opnieuw een hard neoliberaal beleid moeten slikken! Dat is natuurlijk makkelijk om te beweren vanuit een comfortabele journalistenstoel, maar vanuit een krot in de sloppenwijken is dit moeilijk te verteren. Daarom organiseren miljoenen Mexicanen zich en staat het land op de rand van een revolutie. (Lees hierover Mexico: massaprotest tegen kiesfraude wordt opstandigMexico: massaprotest tegen kiesfraude wordt opstandig)

In juli organiseerden wij al een piket aan de Mexicaanse ambassade om onze solidariteit met de volksbeweging uit te drukken. Komende vrijdag 15 september zullen we hen opnieuw een bezoek brengen om onze verontwaardiging te laten blijken over het gebrek aan democratie in de ‘democratie’ Mexico. We willen met deze actie ook steun geven aan de Nationale Democratische Conventie die Lopez Obrador op 16 september heeft bijeengeroepen in Mexico Stad. Er worden ongeveer 1 miljoen vertegenwoordigers van de volksorganisaties verwacht om te bepalen hoe ze het verzet gaan organiseren nu Calderon mordicus wordt opgelegd.

Intussen blijft de opstand in de deelstaat Oachacaopstand in de deelstaat Oachaca gehandhaafd. Barricades zijn al weken opgetrokken tegen de repressie via leger, politie en rechtse huurlingen. De lokale media zijn gedeeltelijk in handen van de Asamblea Popular (Volksvergadering). Het volk neemt hier de maatschappelijke functies in eigen handen. De Mexicaanse marxisten van de Tendencia Marxista Militante zeggen dan ook dat Oachaca een voorbeeld is voor heel Mexico. Dat wordt hen door de rechtse pers uiteraard niet in dank afgenomen. Daarom organiseren wij een mail- en faxcampagnemail- en faxcampagne om hen en de leerkrachtenvakbond van Oachaca te steunen. ACOD Onderwijs Oost-Vlaanderen heeft alvast een solidariteitsmotie gestemd.

Venezuela Bolivariana

Ook in de locomotief van het opstandige continent, het Bolivariaanse Venezuela, staan we voor cruciale maanden. Op 3 december zijn er presidentsverkiezingenpresidentsverkiezingen. Natuurlijk staat Chavez op kop, met meer dan 60 procent in de peilingen. Eigenlijk beperken de verkiezingen zich niet tot Venezuela zelf, ze hebben een internationale inzet. De hoofdkwartieren van het imperialisme in de VS en de EU zouden Chavez immers maar al te graag zien verdwijnen. Ze zullen daarvoor gebruik maken van elk mogelijk manoeuvre.

Vorige week kon je bijvoorbeeld in de kranten lezen dat Chavez de wet wil wijzigen om “onbeperkt aan de macht te blijven” (aldus de ‘linkse’ krant De Morgen). Terwijl de Bolivariaanse beweging enkel wil zorgen dat Chavez ook na zijn tweede ambtstermijn zich opnieuw kandidaat kan stellen via democratische verkiezingen. Net zoals in België een Eerste Minister kan aanblijven zolang hij maar verkozen geraakt! In België is de koning trouwens staatshoofd voor het leven. In Venezuela kan je sinds de nieuwe Bolivariaanse grondwet van 1999 de president en elke andere mandataris via een referendum wegstemmen. Wie kan wie dus lessen in democratie geven?

Aangezien de wereldleiders en de media internationaal campagne voeren tegen de Bolivariaanse Revolutie zullen wij met de campagne ‘Handen Af van Venezuela’ in België en internationaal de komende maanden de solidariteit nog versterken. De inzet is duidelijk: Chavez laten herverkiezen en de revolutie laten overwaaien naar onze contreien. Ook hier mag de lucht wat warmer worden!

De kers op de taart wordt een grote nationale solidariteitsdag in Brussel op 9 december in het gebouw van ACV Brussel. Daar zullen onder andere Venezolaanse activisten hun verhaal komen doen, 1 week na de verkiezingen in Venezuela!

In de aanloop naar die dag zal ‘Handen Af van Venezuela’ nog verschillende activiteiten organiseren en ondersteunen. Je kan daarvan aankondigingen en verslagen lezen op deze website. We zullen met ‘Handen Af van Venezuela’ onder andere aanwezig zijn in Brussel, Gent, Antwerpen, Oostende, Menen, Deurne, Mol, Geraardsbergen, Leuven en Nederland. Toen we de afgelopen week campagne voerden, werd dit weer goed ontvangen. Op een barbecue van Attac in Oostende verkochten we ongeveer voor 50 euro materiaal. Aan filmvertoningen in Borgerhout over het Chili van Allende verzamelden we verschillende adressen van geïnteresseerden en verkochten we voor 27,5 euro aan materiaal. Mensen die op de hoogte zijn van de situatie in Venezuela, waren blij om te vernemen dat ook in België de solidariteit georganiseerd wordt. Een van de aanwezigen was al geabonneerd op de elektronische nieuwsbrief van ‘Handen Af van Venezuela’ en vertelde ons dat die informatie “ongelooflijk interessant is”. Zulke reacties versterken ons om met nog meer enthousiasme de campagne voort te zetten.

Wil je ons helpen om de solidariteit verder te organiseren? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat we kunnen bespreken wat jij kan doen. Alle beetjes helpen. Veel kleine hulpjes maken een grote hulp!

Je kan ook storten op rek.nr. 001-1370273-30 met de vermelding ‘Handen Af van Venezuela’. Of neem een maandelijkse opdracht van minstens 3 euro op dit rek.nr. (met vermelding ‘PO’) en je krijgt om de twee maanden ons blad Vonk in je brievenbus, waarin je nieuws en analyses over de verlinksing in Latijns-Amerika kan lezen.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken