Het Anti-Oorlogsplatform Irak heeft uit goede bron vernomen dat tussen nu en midden februari nog 35 treinen met 50 wagons militair materieel (het zevenvoudige van het momenteel aan de gang zijnde transport) in de Antwerpse haven zullen aankomen voor verscheping naar de Golf. Dit is een gevolg van het bevel tot ontplooiïng naar de Golf voor 2300 in Duitsland gelegerde Amerikaanse soldaten. Het Anti-Oorlogsplatform protesteert tegen de logistieke ondersteuning die België hiermee biedt voor een oorlog tegen Irak.

Ongeveer 2300 soldaten van het in Duitsland gelegerde Army V Corps hebben enkele dagen geleden het bevel gekregen voor ontplooiïng in de Golf. Dit naast de 800 Amerikaanse soldaten van het 94th Engineer Battalion (ook een onderdeel van dit Army V Corps), waarvan het materiaal nu in de Antwerpse haven aan boord wordt geladen. Deze 2300 soldaten komen uit volgende eenheden :

- het 5th Battalion, 158th Aviation Regiment van de 12th Aviation Brigade, gelegerd te Giebelstadt en uitgerust met UH-60 Blackhawk en CH-47 Chinook helikopters

- het 6th Squadron, 6th Cavalry Regiment van het 11th Attack Helicopter Regiment, gelegerd in Illesheim en uitgerust met AH-64D Apache Longbow aanvalshelikopters

- het 54th Engineer Battalion van de 130th Engineer Brigade, gelegerd in Bamberg (het nu verscheepte 94th Engineer Battalion is onderdeel van dezelfde Brigade)

- het 17th Signal Battalion van de 22nd Signal Brigade, gelegerd in Kitzingen

Dit resulteert in grote transporten van materieel. Uit goede bron vernamen we dat 35 treinen met 50 wagons gepland zijn voor verscheping via Antwerpen tussen nu en midden februari.

Deze massale transporten maken duidelijk dat België een cruciale rol speelt in de militaire opbouw in de Golf. De legering van Amerikaanse militairen in Europa blijkt nog weinig te maken te hebben met de verdediging van Europa in het kader van de NAVO, maar maken van Europa een vooruitgeschoven aanvalsbasis voor militaire interventies wereldwijd. Wij betwijfelen dat dit zomaar gedekt kan worden door NAVO-verplichtingen. En als dit zo is doet het fundamentele vragen rijzen over de NAVO. Betekent NAVO-lidmaatschap dat België zonder enige inspraak zomaar gebruikt kan worden als logistiek steunpunt voor unilaterale Amerikaanse militaire operaties ?

Door deze transporten toe te laten, neemt de Belgische regering de politieke beslissing om het unilaterale militaire optreden van de VS te ondersteunen. Wij klagen deze hypocriete houding aan. De brede vredesbeweging, verenigd in het Anti-oorlogsplatform Irak (www.geenoorlog.be), eist dat de Belgische regering deze oorlog op geen enkele wijze, dus ook niet logistiek, ondersteunt. Deze eis werd trouwens door verschillende regeringspartijen mee onderschreven.

Perscontact : 0479/68 24 43

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken