Deze week is binnen het nationaal secretariaat CMB de beslissing gevallen om de voorbereidingen te treffen om onze centrale te splitsen in een Nederlandstalige en een Franstalige federatie. De onderhandelingen moeten afgerond zijn tegen 31 maart 2006. Ondertussen wordt een co-presidentschap in het leven geroepen als tussenoplossing.

We zien nu al waartoe deze waanzinnige structuur leidt. Twee verschillende standpunten worden ingenomen in een dossier dat zoveel belang heeft voor de toekomst van de werknemers in dit land.

Op het CMB congres, in het voorjaar van 2006, moet de uiteindelijke beslissing genomen worden en daarna zal iedere taalgroep zijn eigen koers varen! Alle onderhandelingsstructuren moeten verdeeld worden tussen de twee taalgroepen, alle fondsen moeten verdeeld worden tussen de twee taalgroepen, alle bezittingen van de centrale moeten verdeeld worden tussen de twee taalgroepen.

Zal het nadien beter gaan? Voor ons alleszins niet! In een fabriek waar 3.000 Franstalige werknemers dagelijks samenwerken met 3.000 Nederlandstalige werknemers kan je je al voorstellen hoe het zal verlopen.

Wie zijn de slachtoffers van deze beslissing? Ja, de arbeiders. Want zij begrijpen niet waarom het onmogelijk blijkt om samen te werken. Als linkse militanten kunnen we deze beslissing niet begrijpen en aanvaarden.

We hebben ALLEMAAL via de vorming geleerd dat wij als arbeidersklasse er alles moeten aan doen om ons te verenigen tegen de willekeur van het Kapitaal! Terwijl de wereldeconomie zich globaliseert gaan wij, de strijdbaarste centrale van het ABVV, ons opsplitsen en verdelen!

Dit kan geen keuze zijn van bewuste militanten dit lijkt meer op een keuze van machtsgeile personen die slechts één doel voor ogen hebben, namelijk hun eigen persoon! Wij roepen op om de discussie aan te gaan binnen je delegatie om de discussie aan te gaan binnen de besturen om ervoor te zorgen dat de beleidsmakers van ONZE centrale zich terug rond de tafel gaan zetten om de geschillen op te lossen in een geest van wederzijds respect en begrip.

Dit is een initiatief van de CMB delegatie van Volkswagen. Wij werken in een fabriek waar bijna 6.000 werknemers, Vlamingen, Walen, Brusselaars en migranten samenwerken. Onze delegatie bestaat uit 24 volledig vrijgestelden die zich dagelijks bezig houden met het sturen van de syndicale tegenmacht in het bedrijf.

Ja, het is niet gemakkelijk om uit al deze verschillende meningen een unitair standpunt te formuleren maar uit de tegenstellingen tijdens deze discussies leert men veel over de personen en hun achtergrond. Voor ons is deze smeltkroes van talen, ideeën en culturen steeds een verrijking geweest voor onze werking.

Dit is het proces dat zo belangrijk is in het aanvaarden van iemands anders zijn. Dit is toch het mooie van een democratiseringsproces, of niet soms?

Kameraden,

We vragen jullie om deze tekst door te sturen naar al jullie contacten om het debat aan te gaan tegen een splitsing van onze centrale.

Jullie reacties zijn welkom op dit E-mail adres.

Jan Van der Poorten
Hoofdafgevaardigde ABVV / FGTB
VOLKSWAGEN BRUSSEL
Tel: +32 2 348.25.75
Fax: +32 2 348.85.65
Handy: +32 495 60.14.42
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken