Bert De Graeve, CEO van Bekaert werd uitgeroepen tot manager van het jaar. Rodney Talboom, SP.a-gemeenteraadslid en aanhanger van SP.a Rood ziet het helemaal anders. Rodney stond niet toevallig zij aan zij met de arbeiders tegen de sluiting van het staalbedrijf in Hemiksem.


Eerder deze week werd Bert De Graeve, de CEO van Bekaert, tot Manager van het Jaar verkozen door de lezers en juryleden van Trends. Volgens Trends liet De Graeve zich vooral opmerken als een "resultaatgerichte" en "proactieve" manager, die geen angst heeft om "moeilijke" beslissingen te nemen.

Wat deze termen inhouden hebben de werknemers van de Bekaert-vestiging in Hemiksem aan den lijve mogen ondervinden. In december 2008 kondigde de directie van Bekaert de sluiting van de fabriek in Hemiksem aan, hoewel de vooropgestelde doelstellingen reeds in september werden gehaald en de vestiging een winst van meer dan € 10 miljoen euro boekte. Het gehele Bekaert-concern was in 2008 trouwens goed voor € 294 miljoen euro winst.

Ik vind het dan ook een schande dat de directeur van deze "Vlaamse" industriereus nu geëerd wordt omdat hij zulke "moedige" beslissingen heeft genomen. De Bekaert-groep stond immers niet aan de rand van het faillissement. Integendeel, De Graeve misbruikte de crisis en koos enkel voor nóg méér winst en dacht hierbij op geen enkel moment aan zijn werknemers toen hij de productie naar lageloonlanden overhevelde.

Niet alleen de getroffen werknemers en hun families werden slachtoffer van deze winstwellust. Uiteraard zal ook de gemeentebegroting in de toekomst over minder inkomsten kunnen beschikken, doordat de belasting op drijfkracht (gedeeltelijk) wegvalt. Daarom heb ik aan de gemeenteontvanger gevraagd om te onderzoeken of er geen andere mogelijkheid bestaat om deze weggevallen bijdrage te compenseren door een speciale heffing voor Bekaert.We mogen immers niet vergeten dat Bekaert via de notionele intrestaftrek reeds een aanzienlijke belastingvermindering mocht ontvangen. Het eerlijkst zou zijn indien dit bedrag zou teruggevorderd worden. Vandaag lijkt de politiek, net zoals in de bankencrisis het geval is, echter eerder de slaaf van het kapitalisme en staat zij oogluikend zulke praktijken toe.

Rodney Talboom

Gemeenteraadslid sp.a Hemiksem

0485 32 99 40

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken