IMG 0843De socialistische vakbond is voorlopig de enige die volop de kaart van het verzet tegen de regeringsmaatregelen blijft trekken. Tot spijt van wie het benijdt blijkbaar want volgens het gros van de commentatoren van radio, TV en dagbladpers zou de staking van woensdag 22 april weinig effect gehad hebben. De zegsman van de Antwerpse haven beweerde zelfs dat er “niets van te merken was”, terwijl méér dan 140 schepen voor de geblokkeerde sluis van Wijnegem lagen te wachten omdat ze de haven niet binnen konden.

We zijn dan maar zelf poolshoogte gaan nemen en kwamen met een heel ander verhaal terug.

Openbaar vervoer en de Post

Het spoorvervoer was vanaf dinsdagavond 22u stilgelegd en er is woensdag vanuit Antwerpen Centraal en Berchem geen enkele trein vertrokken. Beide stations lagen er totaal verlaten bij, er viel zelfs geen verdwaalde reiziger te bespeuren! Bij het doorkruisen van de stad kwamen we hier en daar een bus tegen, de meerderheid van de trams waren in de stelplaats gebleven.

Het grootste deel van de nachtploeg van de Post was niet komen opdagen, brieven en pakjes waren niet gesorteerd wat de uitreiking vertraagde en op sommige plaatsen onmogelijk maakte.

Aan de poorten van de gevangenis aan de Begijnenvest wapperden twee rode ACOD-vlaggen en twee politieagenten stonden er op wacht.

De stadsdiensten

Het is geen geheim dat het nieuwe management (alle departementshoofden uit de tijd van Janssens kozen eieren voor hun geld en zijn vertrokken) uitermate streng is voor het personeel en voor het minste met sancties dreigt. Toch werd de stakingsoproep zeer goed opgevolgd. Méér dan de helft van de kinderdagverblijven deden niet open, vele stadsscholen waren gesloten, alsook sommige zwembaden en musea, veel bibliotheken werkten op halve kracht, alle containerparken waren dicht en de huisvuilophaling was grondig verstoord.

Aan het piket van Kielsbroek

Om de stemming bij de stakers te peilen brachten we een bezoek aan het piket van de reinigingsdienst van de sector Noord & Zuid. We troffen er niet enkel laders en chauffeurs, maar ook personeel van de groendienst, de dienst feestelijkheden en van de werkplaatsen. We hadden er een zeer geanimeerd gesprek.

Vonk: waarover gaat de staking eigenlijk?IMG 0839

John: het gaat niet om één iets, niet enkel over de verhoging van de pensioenleeftijd; het gaat over alle besparingen, ze eisen steeds meer van de mensen; wij voelen ons uitgeperste citroenen, geen druppel is er nog over, maar toch blijven ze persen…. Ik zelf ben karlader, soms moet ik wel 30 kg tillen, ik kan dat onmogelijk tot mijn 67e blijven doen,… ze weigeren ons werk als “zwaar werk” te zien….we kunnen niet blijven onderhandelen als we toch niets krijgen….

Danny: aangepast werk, dat bestaat niet meer, als je niet meer mee kunt,… dan kan je gaan! De jongeren zijn allemaal contractuelen, ze hebben veel minder rechten, ze hebben een nieuw statuut uitgevonden: “A22”, als je zo’n contract hebt dan ben je verplicht om ’s avonds, in het weekend, zelfs ’s nachts te komen opdraven en je krijgt er géén extra vergoeding voor; we hebben de ene optimalisatie na de andere over ons heen gekregen,… en met welk resultaat? Voor de werkmensen wordt het altijd maar slechter….…

Vonk: als socialistische vakbond staken jullie alleen, wat met de andere vakbonden?

Mark: de andere vakbonden zijn niet serieus, eerst zeggen ze: we zullen de staking niet mee organiseren, en dan vertellen ze aan hun leden: ”als je toch wil meestaken, doe maar.”, dat is niet de houding van een goede vakbond; we merken wel dat veel ACV-ers misnoegd zijn, er zijn er al naar ons overgekomen….

Jean: we moeten de andere vakbonden wakker maken, hen proberen te overtuigen, we moeten het blijven uitleggen.

Vonk: hoe moet het verder?

Mark: deze namiddag evalueren we de actie met de vakbondssecretaris en zullen we beslissen wat we doen…. Ik ben sectorverantwoordelijke van de ACOD en weet je dat ik in de maand januari alleen al 31 arbeidsongevallen heb zien passeren! De arbeidsomstandigheden zijn zeer slecht, je moet steeds meer doen in minder tijd…….

Jean: Ik ben boomkapper, wij werken met een hoogtewerker en een kettingzaag, wat gevaarlijk werk is… de bazen zetten er veel te veel druk op, alles moet meer, en sneller… en steeds met minder volk, dat gaat zo niet langer….

Danny: er is niet genoeg volk op de werkvloer, en als we er dan bij krijgen… sommigen kunnen onvoldoende Nederlands, dat kan gevaarlijk zijn, als je een richtlijn niet goed begrijpt….we rijden toch op de openbare weg; als ik uit een briefing kom, vraagt één van mijn collega’s altijd: “wat hebben ze gezegd?”… Ze doen ook niets om die mensen te helpen, velen onder hen willen écht werken en hun best doen maar er zijn niet genoeg taallessen….

Vonk: wat vinden jullie van het stadsbestuur?

John: De Wever, weet je waar die open hand voor staat? Hun nieuwe campagne…. Dat is om ons voort te duwen, om ons op te jagen, ons te doen werken tot we er bij neervallen…De Wever, (lacht)…hem het Scheld induwen, dat zouden we moeten doen….

Marcel: de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter…. Het midden, wij, de werkende mensen, wij vallen er precies uit… we moeten ons wel verzetten….

Willy: hun beleid maakt de mensen zot…. We mogen niet toegeven, we moeten zeker doordoen, tot ze luisteren naar ons…

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 322 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken