Het spoor van de campagne kan je heel gemakkelijk volgen. Klevers op lantaarnpalen, affiches op muren en ramen leiden je naar scholen en campussen in Brussel en Gent, Leuven en Louvain, Mons en Antwerpen. De boodschap is direct en uitnodigend: ben je communist? Sluit dan bij ons aan. In het Nederlands, in het Frans en in het Engels. Zo een honderdtal jongeren reageerden al op onze campagne.

 

In deze bloemlezing leggen jongeren uit waarom ze willen aansluiten.

 

“Revolutie is mijn grootste droom. Het kapitalisme mag niet blijven bestaan.”

 

“Ik denk echt dat we een revolutie nodig hebben.”

 

“Ik heb er genoeg van om in deze kapitalistische maatschappij te leven. Ik wel dat de zaken veranderen.”

 

“I love communism”

 

“Ik kom van een land waar gelijke kansen en de sociale ladder niet bestaan. Inkomsongelijkheid is heel hoog en de allerarmste mensen worden als de vijanden gezet. Ik geloof in socialistische ideeën en zou graag daar meer over leren om in het toekomst naar mijn land terugkomen en dingen proberen veranderen.”

 

“Ik vind dat kapitalisme niet werkt, en dat er gerechtigheid nodig is voor de werkende klasse.”

 

Het is overduidelijk dat er een brede groep jongeren is die naar veel radicalere oplossingen zoekt aan de veelvoudige kwalen van het kapitalisme.

Extreme klimaatpatronen, slopende uitzichtloosheid, deprimerende vervreemding, uitbuiting en onderdrukking kan je niet aanpakken met individuele gedragsveranderingen en gepruts in de marge. Je kan als het ware geen kanker bestrijden met een aspirine. Drastische maatschappijveranderingen zijn nodig. Na de ervaring met de knieval van het Griekse Syriza, de institutionalisering van Podemos van Pablo Iglesias of de glorieloze neergang van Jeremy Corbyn, en het platte opportunisme van Bernie Sanders kijkt een groep jonge mensen (studenten en werkenden) uit naar iets radicaler.

Onze campagne wil hen een revolutionaire organisatie, in België en internationaal, aanreiken: de International Marxist Tendency. Een niet georganiseerde communist is immers een tegenstelling in de termen. Maar deze tegenstelling kan je gemakkelijk te boven komen door bij ons aan te sluiten… Wil je weten waarom we communisten zijn is lees dan dit artikel. Wil je meedoen scan dan snel onze QR code op de affiche naast dit artikel. Kom ook naar onze vormings-en discussiedag op zaterdag 4 november in Brussel. Samen bespreken we wat communisme is en ook wat het niet is.