Deze morgen stonden de arbeiders en de bedienden van het Deurnse metaalbedrijf Crown Cork voor een gesloten deur. Vandaag moesten de onderhandelingen van start gaan over een sociaal plan nadat de directie eenzijdig de consultatieronde had stopgezet. Hiermee kondigde ze aan het bedrijf na 92 jaren van activiteit definitief te willen sluiten. Ongeveer 320 mensen verliezen daardoor hun baan.  

Wat het patronaat deze morgen gedaan heeft staat bekend als een lock-out: een actie waarmee de directie haar eigen personeel de toegang tot het bedrijf weigert, nog voordat het is ontslagen. Hiermee probeert de directie de vakbonden en het personeel te intimideren en voor een voldongen feit te zetten. Joppe van Meerveelde van het ABVV houdt zijn woede in: “Het is fenomenaal wat er hier gebeurt, het is ongezien in België dat een werkgever zijn personeel zonder respect, zonder pardon aan de deur zet. Dat hadden we niet verwacht.” Is dit een voorsmaakje van het nieuwe sociale overleg dat de Vlaamse patroonsorganisaties deze week hebben bepleit? Zo een ‘overleg’ lusten we niet en we moeten het hen snel en kordaat laten weten.

De reactie van de bonden was goed. Nadat een deurwaarder had vastgesteld dat er een ketting op de poort lag werd het slot geopend en is het personeel naar binnen gegaan. In de kantine werd een algemene vergadering gehouden. De bonden roepen het personeel op om naar de fabriek te komen en shift per shift, 24 uur op 24 uur in het bedrijf te blijven. Het is nog geen regelrechte bezetting maar het lijkt er toch wel veel op… In ieder geval zou een bedrijfsbezetting de druk op de directie kunnen opdrijven en een verzamelpunt worden voor solidariteit uit andere bedrijven. Want de tijd moet voorbij zijn dat we bedrijf per bedrijf, los van elkaar, de strijd voeren tegen de herstructureringen en de-industrialisatie.

Een afspraak om morgen of overmorgen delegaties uit andere bedrijven en sectoren voor de fabriekspoorten samen te brengen zou de arbeiders, bedienden en delegees een morele boost geven. Ook zou het een waarschuwing zijn aan het adres van het hele patronaat dat de vakbonden zulke methodes niet pikken.

Crown Cork Deurne is een winstgevend bedrijf. De politiek in Vlaanderen, de Vlaamse regering, het Antwerps stadsbestuur en in het bijzonder de socialisten moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Dit betekent dat de overname (in publieke regie) van Crown Cork door de Vlaamse regering en onder democratische controle van het personeel dringend op de politieke agenda moet komen zodat alle bedreigde jobs gered kunnen worden. Dit is de beste oplossing voor het personeel en de werkgelegenheid in het algemeen. Crown Holdings Incorporated moet alle overheidssteun, notionele interestaftrek en de inleveringen die het personeel gedaan heeft, terugbetalen. Dat kan alvast geïnvesteerd worden in het bedrijf dat dan verder kan werken zonder uitbuiting door de Amerikaanse multinational.

  • Stop patronale lock-out! De tijd voor een bedrijfsbezetting is aangebroken!
  • Interprofessionele steun van de vakbonden aan de strijd van het personeel van Crown Cork!
  • Overname van Crown Cork door de Vlaamse overheid!

Zie ook http://www.atv.be/item/ingang-crown-afgesloten-voor-personeelhttp://www.atv.be/item/ingang-crown-afgesloten-voor-personeel

Tijdschrift Vonk

Vonk 323 layout 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken