Dagelijkse update en analyse over de Arabische revolutie (in het Engels)

The Egyptian revolutionThe Egyptian revolution

De Egyptische revolutie: domino-effectTunesia in revoltTunesia in revolt

Analyse in het Nederlands

Revolutie in Egypte

De ‘Day of Rage’ in het centrum van Cairo verleden week is nu een heuse revolutie geworden. Mubarak strijdt voor zijn overleven en dat van zijn regime. De algemene staking van vandaag en de aangekondigde mars van ‘een miljoen’ kunnen de doodsteek geven. In een gesprek met Vonk houdt Brecht De Smet, onderzoeker bij het MENARG van de Universiteit van Gent, deze revolutie tegen het licht.

In opstand tegen de Farao

De folterdood van Khaled Said brengt de Egyptenaren op straat. Journalisten en politieke wetenschappers die sceptisch stonden tegenover de mogelijkheid van een Egyptische opstand in de nasleep van de Tunesische revolutie, kregen gisteren ongelijk. Een bijdrage van Brecht De Smet.

Che Guevara - Tunesische revolutieDe opstand in Tunesië en de toekomst van de Arabische revolutie

De prachtige revolutionaire beweging van de Tunesische arbeiders en jongeren is een bron van inspiratie en een voorbeeld voor de hele wereld. Zodra het vuur werd aangestoken was het onmogelijk om het te blussen. Een golf van onrust rolde over het land, met continue massademonstraties tegen werkloosheid, prijsstijgingen van levensmiddelen en corruptie. Hier volgt een uitgebreide marxistische analyse van Alan Woods.

Solidariteitsbetoging met Tunesische opstand: “Vandaag zijn wij allemaal Tunesiërs”

De betoging in Brussel leek meer op een festival van vrolijke en uitbundige Tunesiërs. Het soort actie waar iedereen met iedereen praat en vooral met de mensen die ze niet kennen. “Eindelijk vrij” kwam altijd maar terug in de gesprekken. Verrassing ging gepaard met een plotse trots het eerste Arabische volk te zijn dat er in is geslaagd een dictator van zijn troon te stoten.

De Tunesische opstand: “Nu hebben we geen angst meer”

De golf van protest en opstanden in Tunesië houdt al meer dan drie weken aan. Dit weekeinde werd zelfs het leger ingezet tegen de betogers. Elk hart dat in Tunesië klopt voor vrijheid en rechtvaardigheid heeft blijkbaar ‘recht’ op een lading lood! Maar de Tunesiërs zijn hun angst kwijt. Vandaag is het de Generaal-President Ben Ali die vreest voor het overleven van zijn regime.

Achtergrondartikels over Egypte

De Egyptische linkerzijde op zoek naar een socialistisch alternatief

In een vorig artikel bespraken we de heropleving van de Egyptische arbeidersbeweging. In deze bijdrage gaan we dieper in op de politieke krachten die voor een socialistisch alternatief ijveren.

Egypte in beweging!

Egypte roept bij de meeste mensen idyllische beelden op van oude piramiden, kleurige koraalriffen en luxueuze Nijlcruises. Weinigen weten dat het land sinds vijf jaar door een stakingsgolf wordt overspoeld, die het autoritaire regime van president Mubarak aantast. De afgelopen weken kwam die tot een climax.