Dinsdag 19 juni 2012 / 19u30 tot 22u30
Café Multatuli, Lange Vlierstraat 9, 2000 Antwerpen

Het Griekse volk wordt uitgeperst als een citroen door de Europese banken en andere woekeraars. De werkloosheid treft er een vijfde van de bevolking en de helft van de jongeren. De lonen zijn er in vrije val. Meer dan honderd ziekenhuizen werden er reeds gesloten en 20 procent van de banen in de gezondheidssector geschrapt. Maar het Griekse volk vecht terug. In een periode van slechts anderhalf jaar werden 16 algemene stakingen georganiseerd. Bovendien waren de verkiezingen een mokerslag voor de regeringspartijen. De partijen die tegen de soberheid zijn haalden samen 60 procent van de stemmen. Toch wil de Trojka haar wil opdringen tegen de meerderheid van de bevolking in. Wat in Griekenland beslist wordt, zal ook ons leven gaan bepalen. Solidariteit is dringend nodig.

Sprekers:

Marina, Griekse militante, actief in het Solidariteitsinitiatief met het Griekse verzet.

Marina legt uit wie de schuld is van de Griekse overheidsschuld. Betalen de Grieken echt geen belastingen en werken ze niet? Waar gaan de leningen van de Trojka naartoe? Wat zijn de concrete gevolgen van de draconische soberheid? Hoe organiseren de arbeiders en de studenten het verzet? De linkse partij Syriza is in opgang. Ook uiterst rechts zet zich op de kaart. Wat kan er veranderen met de nieuwe verkiezingen? Zal Griekenland uit de Europese Unie gegooid worden?

Erik Demeester, redacteur van Vonk.

Waarom wordt de toekomst van de Europese arbeidersklasse in Griekenland beslist? Is een links regering vandaag mogelijk in Griekenland? Hoe kunnen we de opgang van de linkse partij Syriza verklaren? Wat zijn de sterke en zwakke punten van Syriza? Is er een oplossing mogelijk binnen het kapitalisme? Is uit de Europese Unie stappen een oplossing? Hoe kunnen we in België de solidariteit organiseren met het verzet van het Griekse volk?

Organisatie: Vonk en Masereelfonds Antwerpen

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 314 2 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken