De staking van onbepaalde duur in de Fordfabriek in Vsevolozhsk, een voorstad van Sint-Petersburg, duurt nu al meer dan twee weken. Het is een zeer belangrijke gebeurtenis in de hedendaagse geschiedenis van Rusland, omdat het de eerste serieuze staking is in twaalf jaar tijd.

Na de val van de Sovjetunie was er een catastrofale ineenstorting van de productie. Dit beïnvloedde ook de arbeidersbeweging die grote problemen kende. De arbeiders zelf raakten zwaar ontmoedigd. Nu groeit de Russische economie echter, en daarmee gepaard komt er klassenstrijd, zoals deze staking duidelijk aantoont.

Honderden arbeiders nemen aan de staking deel, voornamelijk jonge arbeiders. Tijdens de eerste week lag de fabriek volledig lam. Daarna kon de Forddirectie een van de drie ploegen opnieuw aan het werk zetten door niet-gesyndiceerde arbeiders te gebruiken, stakingsbrekers dus. Elke dag worden er nu 50 à 60 auto's geproduceerd, terwijl de normale productie op 300 ligt. De staking is dus nog steeds zeer effectief en kost het bedrijf miljoenen dollars aan productie.

Door financiële moeilijkheden werken sommige arbeiders enkele dagen, staken ze, werken ze terug enkele dagen, en gaan nadien terug staken, zoals overeengekomen met het stakingscomité. Dit is de reden waarom de staking zo lang kon duren. Het effectieve aantal stakers op elk moment is tussen de 600 en 750. Er zijn solidariteitsacties geweest van arbeiders in Duitsland, vanwaar de directie had gehoopt extra auto's naar Rusland te sturen om het verlies in productie goed te maken.

Alexei Etmanov, een van de leiders, legde uit dat de belangrijkste eis een loonsverhoging van 35 procent is. Nu liggen lonen tussen de 15000 en 22000 roebel, 600 à 800 dollar of 400 à 550 euro. De bazen willen slechts 11 procent loonsverhoging geven, maar dat is minder dan de inflatie van dit jaar. Er zijn nog andere eisen zoals arbeidsvoorwaarden, pensioenen enzovoort. De arbeiders willen ook dat de nachtploeg maar 6,5 uur moet werken, in plaats van 7,5 uur zoals nu het geval is. De vakbond vraagt eveneens dat het loon voor overuren driemaal het gewone loon wordt en de indexering van de lonen aan de levenskost.

Het antwoord van de directie was brutaal. Ze kondigde aan dat, conform de Russische arbeidswet, de lonen niet zullen uitbetaald worden tijdens de staking, omdat de bonden geen tien dagen op voorhand lieten weten te zullen staken. In een duidelijk manoeuvre om de beweging te verdelen kondigde ze ook aan dat wie tegen de voortzetting van de staking zou stemmen, twee derden van zijn loon zou krijgen.

Deze militante en vastberaden staking is het gevolg van de houding van het management. In de eerste helft van november hielden de arbeiders een 19 uur durende waarschuwingsstaking nadat de bazen verschillende keren hadden geweigerd om toegevingen te doen. Deze situatie is trouwens al langer aan het opbouwen: in maart was er ook al een 24-urenstaking.

Elke dag zijn er tussen de 300 en 1500 arbeiders op het piket. Vorige week nog werd een van de arbeiders verwond nadat hij was aangereden door een politiewagen. De vakbond van de auto-industrie is zonder enige twijfel een zeer militante vakbond in Rusland. Een eventuele nederlaag of overwinning zou een groot effect hebben op de rest van de arbeidersbeweging in het land. Alle vakbondsmensen en jonge industriearbeiders hebben een groot belang bij deze strijd.

Wij namen deel aan solidariteitsacties, onder andere aan het piket. Nu de financiële reserves van de vakbond echter op zijn, is internationale solidariteit zeer belangrijk. Kameraden zouden aan autoarbeiders in hun land de situatie moeten uitleggen, zeker daar waar Fordfabrieken zijn. Wij vragen aan activisten van automobielvakbonden in de VS en andere landen om vakbondsleiders en militanten te benaderen voor steun van deze staking, zoals in Duitsland gebeurde.

De arbeiders hebben serieuze financiële problemen en hebben hulp nodig om de staking verder te kunnen zetten. Om een financiële bijdrage te leveren aan het stakingsfonds kan je naar de website LabourStartLabourStart gaan, naar beneden scrollen en aan de rechterkant zie je dan een veld waar je een online bijdrage kan leveren.

Solidariteitsbrieven kan je sturen naar het adres van de vakbond: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met een kopie naar Alexey Petrov op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld in je solidariteitsbrief a.u.b. ook dat In Defence of Marxism (www.marxist.comwww.marxist.com, onze internationale site) je op de hoogte bracht. Voor bijkomende informatie kan je Alexey Petrov op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. contacteren.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 321 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken