Woensdag 28 november 2001 riep de door marxisten geleidde Spaanse Studentenvakbond (SE) op om te staken tegen de reactionaire onderwijswet van de rechtse regering van Aznar. Meer dan 2,5 miljoen secundaire en universiteitsstudenten beantwoordden deze oproep en 200.000 van hen stroomden de straten op om te betogen: 50.000 in Santiago de Compostela waaronder studenten vanuit heel Galicië. Deze opkomst was vooral bevredigend omdat rechts politicus Manuel Fraga recent de lokale verkiezingen won in Galicië. De staking en demonstraties werden uitgebreid behandeld op TV, radio en in alle nationale kranten. In Madrid kwamen 30.000 studenten op straat, in Barcelona 10.000, in Valencia 15.000, in Sevilla 12.000, in Bilbao 3.000 en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een voortreffelijk resultaat, vooral omdat de SE verplicht was alleen op te roepen voor de staking. Dat geeft een goed beeld van de mobilisatiekracht van de SE.

Het was de vierde staking en actiedag sinds de SE voor het eerst tot actie opriep op 25 oktober. Aan de eerste actiedag namen 100.000, voornamelijk scholieren, deel. Hierdoor werden de vakbonden en andere studentenorganisaties gedwongen mee in actie te gaan. Dit was de meest belangrijke studentenmobilisatie sinds de grote beweging van 1986-7, toen de studentenvakbond een gigantische beweging van 3 miljoen studenten leidde. De beweging duurde meer dan vier maanden en eindigde in een historische overwinning.

Uitgaande van de opiniepeilingen steunt 80% van de bevolking de eisen van de studenten en verwerpen zij de privatiseringspolitiek van de PP-regering. Op 7 november riep de CCOO en UGT (vakbonden) ook op voor een staking van de leraars en het universiteitspersoneel. De SE riep eveneens op die dag te staken, maar de andere studentenorganisaties boycotten de arbeidersstrijd en bleven langs de kant staan.

In Madrid werd er massaal gereageerd. Ongeveer 50.000, voornamelijk universiteitsstudenten, trokken de straat op. In heel Spanje kwamen er ongeveer 300.000 mensen opdagen om te betogen. Op 14 november was het aantal deelnemers duidelijk toegenomen, bijna een half miljoen studenten betoogden. Hierop volgend stelde de SE voor een actiedag te houden op 28 november, maar alle andere organisaties wezen dit voorstel af. De Socialistische partij (PSOE) en Verenigd Links riepen op voor een mars op Madrid op 1 december. We besloten dat dit niet in tegenspraak was met onze plannen voor de 28ste, maar dat het er eerder een aanvulling op was. We hielden onze stakingsoproep aan en dat bleek de correcte beslissing te zijn.

Ondanks alle pogingen van andere groepen om de mobilisatie tegen te gaan werd het een fantastisch succes. De staking werd wijd opgevolgd en de demonstraties waren overal succesvol. Spijtig genoeg laten de voorbereidingen voor de mars op Madrid van de PSOE en IU (Verenigd Links) te wensen over. Het succes van onze staking heeft echter voor de noodzakelijke push gezorgd en het ziet er nu naar uit dat de mars op 1 december massaal zal zijn. De SE heeft steeds een duidelijke lijn van eenheid in actie van studenten en arbeiders voorgestaan. Op zaterdag 1 december zullen we op kop lopen van de betoging, samen met de leiders van de voornaamste vakbonden: Fidalgo (CCOO) en Candido Mendez (UGT).

We zullen de eis voor een algemene staking vóór kerstmis naar voren schuiven om het gehele onderwijs plat te leggen ter ondersteuning van onze gerechtvaardigde eisen. We hebben alle vertrouwen in het succes van onze beweging.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 319 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken