Op 5 maart riep de Spaanse Studentenvakbond met de steun van andere organisaties op tot een nationale studentenstaking, in navolging van de oproep van NYSPC. Dit maakte deel uit van een internationale actie van studenten uit Canada, Pakistan, Frankrijk, Groot-Brittannië en vele andere landen waar studenten de klaslokalen verlieten om te staken tegen de imperialistische agressie in het Midden-Oosten. De staking was een groot succes: 95 procent van de middelbare schoolstudenten en 80 procent van de universiteitsstudenten kwamen de straat op. Bij de betoging in Madrid waren 60.000 studenten op de been, zowel scholieren als universiteitsstudenten. De sfeer was zeer militant, wat tot uiting kwam in de slogans die geroepen werden: “Dit is niet humanitair, dit is imperialistisch!” en “Bommen neen! Boeken ja!”. Ook vele arbeiders, vakbondsleiders en linkse politici waren aanwezig op de betoging.

In meer dan vijftig steden in Spanje werd betoogd. In Barcelona kwam er 30.000 man opdagen, in Sevilla 6.000 en in Valencia 3.000. Geschat wordt dat het totaal in Spanje op 200.000 ligt. Dit toont aan hoe geïsoleerd de oorlogsstokers zijn. De Algemeen Secretaris van de Spaanse Studentenvakbond, Miriam Municio, hield een toespraak waarin ze wees op het imperialistische karakter van de oorlog en ze benadrukte hoe belangrijk het is om een oppositie uit te bouwen. Ze legde ook uit dat de VN een instrument zijn in handen van de imperialisten en dat dit orgaan niet in staat is om zich sterk uit te spreken tegen de oorlog.

De studenten zullen verder doen met de acties tegen de oorlog en zullen comités in de scholen en universiteiten opbouwen. Maar dat is niet genoeg om de oorlog te stoppen. Wat nodig is, is actie van de georganiseerde arbeidersklasse. Daarom eist de marxistische leiding van de Spaanse Studentenvakbond dat de vakbondsleiding een nationale algemene staking organiseert. Het voorbeeld van de Italiaanse metaalarbeidervakbond van CGIL , die een algemene staking uitgeroepen heeft op de dag dat de oorlog uitbreekt, toont de weg voorwaarts. “Een algemene staking om de oorlog te stoppen!” is de slogan die de studenten aan de vakbondsleiding voorstelden.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 319 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken