Op 22 oktober verklaarde het Grondwettelijk Hof in Polen dat iedere vorm van abortus illegaal is, zelfs in het geval van vreselijke ziektes en ernstige afwijkingen. Dit is een gruwelijke aanval op Poolse vrouwen en de arbeidersklasse als geheel. Gelukkig werd deze aanval gevolgd door enorme mobilisaties tegen deze wet.

Besluiten van het Hof zijn vaker een aanval op de levens van de arbeidersklasse. Ongeacht wie er in het parlement zit (momenteel de partij PiS - Recht en Rechtvaardigheid): het gerechtelijk apparaat oordeelt altijd ten gunste van een conservatief en zeer rechts standpunt, ten gunste van huisuitzettingen, ten gunste van ondernemers die hun werknemers' lonen niet betalen, ten nadele van journalisten en activisten die gevallen van kapitalistisch onrecht en uitbuiting proberen te openbaren. Dit laat zien dat het Poolse rechtssysteem tot op het bot verrot is.

Massaprotest

In 2016 waren er ook al grote bewegingen in Polen: op 3 oktober van dat jaar vond er een ‘vrouwenstaking’ plaats ter verdediging van het recht op abortus, waar vrouwen uit protest niet naar het werk gingen. Toen namen er meer dan honderdduizend vrouwen uit het hele land deel, zelfs in traditioneel conservatieve en katholieke steden als Czestochowa, waar 60% van de vrouwen thuis bleef. De steun is nu nog groter dan in 2016, waarschijnlijk doordat deze wet de druppel was die de emmer deed overlopen, die de woede tegen de regering tot ontploffing bracht.

Mijnwerkers, verpleegkundigen en andere arbeiders hebben zich met hun vakbonden bij de demonstraties aangesloten. Trambestuurders, taxichauffeurs, en in sommige landelijke gebieden zelfs boeren met tractoren, hebben de wegen helpen blokkeren. De politie heeft de demonstranten meerdere malen aangevallen, maar er zijn ook berichten dat politie-onderdelen in Krakau zich bij de demonstraties hebben aangesloten. Zelfs de voetbalsupporters van Legia Warschau, een traditioneel reactionaire groep, verdedigden de vrouwen toen aanhangers van Konfederacja (een uiterst rechtse partij) de demonstratie aanvielen. Bijeenkomsten met meer dan vijf deelnemers zijn bovendien vanwege corona verboden. Hoe scherp en breed is de verandering van het bewustzijn van de massa’s! Zoals de naam van de beweging zegt: “to jest wojna”- Dit is oorlog!

Abortus is een recht!

In Polen wordt abortus in 98% van de legale gevallen alleen uitgevoerd in het geval van ernstige misvorming van de foetus. Het besluit van het hof zal, als het niet gestopt wordt, een algeheel verbod op abortus betekenen. Volgens schattingen vinden er per jaar ongeveer duizend gevallen van legale abortus plaats, terwijl  er 100 tot 150 duizend gevallen zijn van abortus die illegaal verricht wordt in Polen, of waarvoor naar het buitenland wordt uitgeweken.

Vanaf nu zal het alleen mogelijk zijn om zwangerschap te beëindigen als er sprake is van verkrachting (2% van de gevallen) of een levensbedreigende situatie voor de vrouw (1% van de gevallen). Illegale abortussen zijn extreem gevaarlijk en ook heel duur, maar als vrouwen geen andere opties hebben, zal vaker voor deze vreselijke optie worden gekozen en zal het aantal sterfgevallen als gevolg hiervan toenemen. Ook zullen de gevallen van thuisabortus met een abortuspil toenemen. Deze kunnen online worden gekocht en zijn minder duur. Dit is nog riskanter voor de vrouw. Het afschaffen van het recht op abortus zal dan ook geen enkel leven redden. Integendeel!

Verandering van het bewustzijn

President Duda kon met steun van de PiS de verkiezingen in juli 2020 winnen. Zijn campagne was gebaseerd op de bescherming van de traditionele familie en richtte zich op de minder ontwikkelde delen van het land, waar de invloed van de Katholieke Kerk nog erg sterk is. Hij koos ook zeer reactionaire ministers voor zijn kabinet, zoals minister van onderwijs Przemyslaw Czarnek, een professor aan een Katholieke universiteit die stelde dat:

Lgbt'ers “abnormaal” zijn en dat "de natuurlijke plek voor een vrouw thuis is, waar zij kinderen kan baren en opvoeden".

Vrouwen, lgbt’ers en de bredere werkende klasse zijn de aanvallen op hun rechten zat en slaan terug. De regering is niet meer zo stabiel als zij leek. Ook deze beweging laat zien dat alles kan omslaan: veranderingen in het bewustzijn van de massa’s kunnen heel diep en scherp zijn en een van de meest conservatieve landen in Europa doen schudden op zijn grondvesten. De beweging laat ook zien dat we ons niet moeten beperken tot kleine overwinningen, omdat reactionaire regeringen altijd bereid zijn om deze af te pakken. We moeten verdedigen wat er overblijft van het recht op abortus en dit weer uitbreiden: abortus moet veilig en toegankelijk zijn en belemmering vanuit de staat of de Kerk moet worden bestreden.

De gehele arbeidersklasse moet in deze strijd betrokken worden, omdat de verdediging van het recht op vrije keuze en zelfbeschikking van de vrouw een strijd is in het belang van alle werkende mensen.

Tijdschrift Vonk

Vonk 323 layout 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken