Als je wil weten wat een revolutie is, dan moet je uitkijken naar wat er in Venezuela gebeurt. Want in tegenstelling tot wat dikwijls voorgesteld wordt in linkse kringen gaat het in Venezuela niet om een onkritische massa mensen die een ‘populistische’ leider, Chavez genaamd, blindelings volgt.

Van onderuit, diep in de ingewanden van de maatschappij, in de volkswijken op de flanken van de bergketen rond Caracas, onder de landloze boeren of onder de arbeiders in de zware industrie van Guyana, is er een belangrijke beweging van zelforganisatie en bewustmaking aan de gang. Natuurlijk heeft die een band met wat Chavez doet en zegt. De twee delen van het proces, Chavez en de brede massa’s, zijn met elkaar verbonden.

Als men een revolutionair proces kan beschrijven als een ‘intrede van massa’s op het politieke toneel’ dan beantwoordt wat ik in Venezuela gezien en gehoord heb hier zeer goed aan. Het meest opvallende hierin is de ‘bevrijding van het woord’ van eeuwenlange onderdrukking. De meest nederige, de politiek meest zwijgzame groepen nemen het woord zoals ze nooit tevoren hebben gedaan of zelfs hebben durven dromen. Dat drukt zich uit in een waaier van organisaties, initiatieven en acties voor land (zowel in de steden als op het platteland), voor betere infrastructuur, voor huisvesting, voor werk en voor arbeiderscontrole. Het verhoogde engagement is hier ook een graadmeter van. De talrijke ‘misiones’ (sociale programma’s), vooral in het onderwijs, kunnen rekenen op de vrijwillige steun van letterlijk honderdduizenden mensen, jong en oud. ‘Voluntarios sociales’ heten ze of ‘maatschappelijke vrijwilligers’.

Tijdens een recent verblijf van twee maanden in Venezuela heb ik rechtsreeks de Bolivariaanse revolutie aan het werk zien. Niet alleen de belangrijke sociale verwezenlijkingen van de regering van Chavez. Boerenleiders zijn verwikkeld in een leven-of-dood-strijd met de landeigenaars. Arbeiders richten nieuwe vakbonden op en proberen arbeiderscontrole op te leggen. Jonge studenten dagen de oude ondemocratische onderwijsstructuren uit. Op basis van gesprekken met deze mensen kwam ik tot het besluit: ja, er is een sociale revolutie aan de gang in Venezuela. Een revolutionair proces vol tegenstellingen maar dat zwanger is van belangrijke nieuwe vooruitzichten, socialistische vooruitzichten, voor Latijns-Amerika en ook voor de wereld.

Begin dit jaar kwam Chavez tot de vaststelling dat er geen oplossing kan zijn voor de sociale, economische en ecologische ellende onder het kapitalisme. Hij riep toen openlijk op om het debat te beginnen over socialisme. Tot dan was onze organisatie in Venezuela, de Revolutionair Marxistische StromingRevolutionair Marxistische Stroming, alleen met deze stelling. Vandaag is het een ‘straatdebat’ geworden dat zich niet beperkt tot de kleine kring van intellectuelen of doorwinterde linkse rakkers. Het debat over socialisme irrigeert nu alle andere discussies en strijdbewegingen. Maar natuurlijk zal dat op zichzelf niet zorgen voor het welslagen van de revolutie. De discussie over socialisme moet snel de vorm aannemen van een programma van grondige maatregelen die de nog steeds overheersende kapitalistische economie en het oude staatsapparaat vervangt door een echte socialistische democratie.

Bush en co willen dit niet zomaar laten gebeuren. Ze proberen actief de revolutie te saboteren. Ze hebben het ook op het leven van Chavez gemunt. Pat Robertson, een rechtse religieuze leider in de VS en goede vriend van Bush, aarzelde niet om onlangs openlijk op te roepen Chavez te vermoorden.

Wij staan ondubbelzinnig aan de kant van de revolutie in Venezuela. Het is tijd om kant te kiezen. Doe het nu en sluit aan bij de campagne ‘Handen af van Venezuela’ en bij Vonk.

In oktober zal Erik Demeester deelnemen aan een reeks meetings waar hij zijn getuigenis zal overbrengen over de Venezolaanse revolutie. Wil je zijn relaas horen of meewerken aan de campagne, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 03/295.58.19

Antwerpen

vrijdag 14 oktober
om 20u
Ooggetuigenverslag van een revolutie
Gekoppeld aan een filmvertoning ‘Venezuela Bolivariana’ (Engelstalig)
in zaal Rix, de Gryspeerstraat 86, 2100 Deurne. Inkom: 5 euro

Hasselt

woensdag 19 oktober
om 19u30
Ooggetuigenverslag van de revolutie in Venezuela
plaats: ACOD Limburg (zaal ‘de migrant’), Koningin Astridlaan 45, 3500 Hasselt
Georganiseerd door ‘Handen Af van Venezuela’ i.s.m. de Rode Phoenix

Gent

dinsdag 25 oktober
om 20u
Ooggetuigenverslag van een revolutie
De Rotonde, Kortrijksepoortstraat 1, Gent

De campagne ‘Handen Af van Venezuela’ zal ook aanwezig zijn op:

‘De Dag van de Internationale Solidariteit’ van ABVV West-Vlaanderen in Diksmuide op zaterdag 15 oktober.

‘Cuba-filmfeest. Een lach en een traan.’ Koninklijk Atheneum Deurne, Frank Craeybeckxlaan 22, Deurne. Vanaf 14u tot 24u. Op zaterdag 15 oktober.

Tijdschrift Vonk

Layout_Vonk_308-page-001.jpg

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken