Het marxisme of het wetenschappelijk socialisme is de naam die gegeven wordt aan het geheel van ideeën die oorspronkelijk werden ontwikkeld door Karl Marx en Friedrich Engels Deze ideeën vormen een stevige basis voor de strijd van de arbeidersklasse en de jongeren voor een betere maatschappij, het socialisme. De marxistische begrippen die later ontwikkeld werden door Lenin en Trotski en verrijkt door de concrete ervaring van de klassenstrijd, vormen de basis van de revolutionaire socialistische ideeën.

Een grondige kennis van de fundamenten van het marxisme bereidt ons op theoretisch vlak voor op de strijd voor de socialistische maatschappijverandering. Deze fundamenten zijn vervat in wat we de ‘klassiekers van het marxisme’ noemen. Voor ons is de studie van de marxistische theorie geen academische oefening. Het is veeleer een concrete gids die ons helpt ons te oriënteren in het geheel van verwarrende gebeurtenissen en in de complexe processen van de maatschappij, de economie, de klassenstrijd en de politiek.

De studie van theorie is niet gemakkelijk. Dat geven we grif toe. Maar Marx, Engels, Lenin en Trotski hebben nooit ‘voor intellectuelen’ geschreven. Elk begin is moeilijk, welke studie je ook aanvangt. De kennis van het marxisme verreist dus een inspanning. Wie volhardt zal snel merken dat er een wereld van nieuwe ideeën en inzichten voor hem of haar opengaat.

Vonk en haar internationale zusterorganisaties werken al geruime tijd nauw samen met het Marxists Internet ArchiveMarxists Internet Archive, dat zoveel mogelijk marxistische teksten on-line probeert te groeperen. Ook het Nederlandstalige Marxistisch Internet-ArchiefMarxistisch Internet-Archief is aan een opmars bezig. Op www.vonk.org willen we uit dit archief een selectie aanbieden van marxistische ‘klassiekers’. Een must voor iedereen die de wereld wil veranderen!

Klik hierhier om naar de overzichtspagina te gaan.