Het is al een tijdje geleden dat ik je nog wat heb laten horen over de situatie in Halle. Maar geen nieuws is niet noodzakelijk slecht nieuws. Integendeel. Tegen mijn verwachtingen in is bij de leerlingen het verzet en de motivatie tegen de oorlog alleen maar gegroeid.

Op zaterdag 15 maart waren we nog maar met een vijftal, terwijl we op dag X met een dertigtal leerlingen naar de Amerikaanse ambassade in Brussel zijn geweest. En gisteren [vrijdag 21 maart, n.v.d.r.] hebben we met wel veertig leerlingen de lessen geschorst om in Brussel deel te nemen aan de grote vakbondsbetoging tegen de oorlog en voor een sociaal-democratisch Europa.

Halfweg deze betoging zijn we dan afgezakt naar het protest aan de Amerikaanse ambassade. Niet alleen onze acties waren de reden voor de grotere motivatie. We hadden het geluk dat we via via de kans hadden gekregen om Kenneth Ware, een Amerikaans professor actief in de Amerikaanse vredesbeweging, naar school te laten komen. We kregen de toestemming van de directie dat hij tijdens de twee laatste lesuren uitleg mocht geven aan maar liefst vierhonderd leerlingen van het vierde, vijfde en zesde jaar.

Het was een groot succes en hij heeft veel leerlingen gesensibiliseerd. Ook de krant (Het Nieuwsblad) was erbij en we staan op de voorpagina van het streeknieuws (Pajottenland). Je kunt er ook er lezen dat we op dag X vanuit de school met honderden hebben geprotesteerd in Halle, vlak voor we naar de Amerikaanse ambassade gingen. Dit is wel ‘lichtjes’ overdreven. We waren namelijk met een tiental.

Groetjes.

Tijdschrift Vonk

Layout Vonk 311 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken