Een groep studenten van Vonk VUB betoonde haar solidariteit met de nationale staking. We ontmoetten o.a. Abdullah, werknemer bij Brico-Etterbeek, waar hij samen met zijn collega’s pikket houdt. De staking is soliede, de winkel zal de hele dag gesloten blijven. We vroegen hem naar de redenen van de actie.

Vonk: Waarom staken jullie vandaag?

Abdullah: Wij vinden dat de voorgestelde loonsverhoging van 0,4 procent te laag is. Wij willen op z’n minst nieuwe onderhandelingen.

Wat vinden jullie van de loonmarge van 0,4 procent?

Te laag! We weten dat het nodig is om te werken en we willen werken, maar niet tegen eender welke prijs.

Hoeveel loonsverhoging willen jullie?

Sinds april is onze winkel (alle tuincentra en doe het zelf zaken) weer open, wij worden nu als essentiële winkel gezien. Over het essentieel zijn van onze winkel kan je je vragen stellen, maar hoe dan ook, deze laatste maanden waren loodzwaar. Zeker tijdens de piek van de 2de golf, toen alle niet essentiële winkels gesloten waren. Ik weet niet precies hoeveel het precies zou moeten zijn, maar 0,4% procent is belachelijk weinig.

Maakt jullie bedrijf veel winst of heeft het dividenden uitbetaald?

Ik kan geen exacte cijfers geven, maar gezien het aantal mensen die de laatste tijd zijn komen winkelen, kan ik me niet voorstellen dat het bedrijf er een slechte periode heeft opzitten (n.v.d.r. de omzet groeide spectaculair tijdens de coronacrisis, zie Brico verkoopt twee derde meer in coronacrisis).

Worden jullie gerespecteerd door de baas?

Onze bazen weten heel goed hoe moeilijk de laatste maanden zijn geweest, toch vertaalt zich dat niet in de ‘cadeaus’ die ze ons geven, zoals de 0,4 procent.

Hoe zien jullie het vervolg van de actie na vandaag?

Als er geen loonsverhoging komt die acceptabel is, dan zullen we voor onze rechten moeten vechten. We willen geen kanonnenvoer zijn in deze pandemie.

 

Tijdschrift Vonk

Vonk 323 layout 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken