Afbeelding: Socialist Appeal (IMT G-B)

 

De Britse monarchie moest een verwoestende klap incasseren na de uitzending van een interview door Oprah Winfrey met Meghan Markle en Prins Harry op 7 maart in de VS. De onthullingen van racisme, jaloezie en een bekrompen, achterbakse cultuur lichten een tipje van de sluier op van de verrotte en vervallen instelling, bij insiders bekend als “de Firma”.

Het grootste deel van het Britse media-imperium is de koninklijke familie te hulp gekomen, hetzij door hen openlijk te verdedigen, hetzij door op een slinkse wijze de motivatie van Harry en Meghan om het interview te geven in twijfel te trekken. Op sociale media hebben echter tienduizenden, vooral jongeren, minachting getoond tegenover de koninklijke familie en de enorme kloof onthuld die er bestaat tussen gewone mensen en het establishment.

Het interview komt bovenop de onthullingen van vorig jaar over de betrokkenheid van prins Andrew bij het kindermisbruikschandaal rond Jeffrey Epstein, evenals de uitzending van de Netflix-serie The Crown, die gedeeltelijk de reactionaire rol en aard van de monarchie onthulde. Dit verklaart de wanhoop van de media en haar pogingen om de huidige crisis te herleiden tot één van individuen, in plaats van de crisis van de instelling van de Kroon zelf. In tegenstelling tot wat wij verondersteld worden te geloven speelt de monarchie een belangrijke rol in de instandhouding van het kapitalisme. De crisis die zich nu ontwikkelt vormt een bedreiging voor het systeem op zich.

Onze analyse uit 1997 gaat dieper in op de historische rol van de koninklijke familie in de klassenstrijd. We publiceerde deze na de dood van Prinses Diana. in 1997, analyseert Alan Woods de historische rol van de koninklijke familie in de klassenstrijd. Het artikel behoudt zijn relevantie en verdient het om zorgvuldig bestudeerd te worden door iedereen die de aard en de rol van de Britse monarchie wil begrijpen.