Al onze brochures zijn te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vermeld de titel en stort het nodige bedrag op het rekeningnummer van Vonk:

IBAN BE15 0011 3702 7330 BIC GEBABEBB

(2 euro per brochure, verzending inbegrepen) 

De meeste van deze brochures zijn ook online te lezen: klik daarvoor op het plaatje en u wordt doorverwezen naar het artikel.

Een overgangsprogramma voor het klimaat

Een overgangsprogramma voor het klimaatEen overgangsprogramma voor het klimaatVoor veel mensen lijkt een revolutionaire verandering in de maatschappij een luchtkasteel, onmogelijk te realiseren tijdens hun leven. In dit opzicht ontwikkelde Trotski het concept van het “Overgangsprogramma”: een reeks eisen die de samenleving van de situatie van vandaag onder het kapitalisme, konden brengen naar het uiteindelijke doel van het internationale socialisme. Hoe zou zo’n overgangsprogramma voor het klimaat er uit zien? Welk soort eisen zouden socialisten naar voor moeten schuiven om een klimaatsverandering te bewerkstelligen? In deze brochure artikel proberen we de contouren van zo’n programma te schetsen. 

Ook volledig online beschikbaar

Strijd in de platformeconomie: Maaltijdkoeriers aller landen, organiseer jullie

Strijd in de platformeconomie: Maaltijdkoeriers aller landen, organiseer jullieStrijd in de platformeconomie: Maaltijdkoeriers aller landen, organiseer jullieDeze brochure bestaat uit drie artikels die op de website van de Belgische afeling van de Internationale Marxistische Tendens (www.vonk.org) zijn gepubliceerd. Ze gaan elk in op een bepalend moment in de organisatie en strijd van de maaltijdkoeriers.

Het eerste artikel dateert uit 2016. Het behandelt de eerste succesvolle staking van Deliveroo-koeriers in Londen.

Het tweede artikel gaat over de strijdbeweging van de Brusselse koeriers die door haar vastberadenheid en radicaliteit snel voorpaginanieuws werd.

Het laatste artikel is een verslag van een koerier die aanwezig was op het ontstaanscongres van de Transnationale Federatie van Koeriers. Het is zowel een stand van zaken van de strijd in de specifieke tak van de platformeconomie, als een vooruitblik op wat komen gaat. De strijd van de koeriers mag dan wel in haar kinderschoenen staan, ze is veelbelovend. Een nieuwe generatie werkenden gaan de strijd aan.