Azië

Zoals gebruikelijk in de eindejaarsperiode trokken meer dan 2 miljard Chinezen naar huis om het Chinese nieuwjaar te vieren. Het zal voor velen even rusten zijn na een bewogen jaar. Het volgende ziet er niet veel rustiger uit.

Na een strijd van één jaar zijn de Indiase boeren erin geslaagd de rechtse Modi regering te dwingen hun reactionaire landbouwwetten in te trekken. Er heerst een sfeer van overwinning en optimisme bij de boerenorganisaties en de duizenden sympathisanten die hen steunden tegen Modi.

Vorige week hebben het Kazachse leger en veiligheidstroepen, gesteund door Russische strijdkrachten, een gewelddadig einde proberen te maken aan de grootste massabeweging in Kazachstan sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

In Myanmar is een revolutie aan de gang. De massa’s tonen enorme moed tegenover het brutale geweld van de militaire junta. Arbeiders en jongeren bereiden zich voor om zichzelf te verdedigen en werken samen met de organisaties van onderdrukte etnische groepen.

De Belgische afdeling van de IMT heeft altijd een bijzondere band gehad met Tanvir Gondal (Lal Khan) en de Pakistaanse kameraden. In de jaren '80 waren we allemaal jong, enthousiast en ten volle bereid een internationale marxistische organisatie uit te bouwen, maar Tanvir was toch van een ander kaliber.

De uitbraak van het coronavirus in China is kritisch. Volgens officiële cijfers zijn er tot nu toe 5.997 bevestigde gevallen in het hele land, waarvan de overgrote meerderheid in Wuhan: de hoofdstad van de provincie Hubei. Negen andere provincies hebben meer dan 100 bevestigde gevallen gemeld, waarvan de meeste zich in de industriële provincies Zhejiang en Guangdong bevinden. De ziekte heeft zich buiten de grenzen van China verspreid, van Thailand tot het zuiden tot Australië tot de VS.

Op 1 oktober 2019 wordt de 70ste verjaardag van de Volksrepubliek China gevierd. Een dag waarop de Chinese overheid een beeld van een sterk en verenigd China de wereld in wil sturen. Dat verenigd China is uiteraard een illusie. Sinds de Volksrepubliek China in 1949 uitgeroepen werd door Mao Zedong heeft China voortdurend dissidentie gekend. Dissidentie die steevast beantwoord werd met harde repressie.

Zeven kameraden van de IMT werden vandaag gearresteerd in Karachi door het Pakistaanse leger en de Sindh Rangers, een paramilitair staatsdepartement dat bekend staat voor buitenrechterlijke moorden. We moeten nieuws van deze misdaad verspreiden in de arbeiders-en studentenbeweging over de hele wereld. We hebben berichten van protest en solidariteit nodig! Kom in actie!

Verklaring van onze internationale organisatie IMT over de moord op Mashal Khan, een linkse studentenactivist in Pakistan. Hij werd door fundamentalistische studenten beticht van 'blasfemie' (godslastering) en in een gecoördineerde actie vermoord. De Pakistaanse zusterorganisatie van Vonk is actief in de jongerenbeweging die opkwam na zijn moord.

Op 7 april in de ochtend werd kameraad Abdul Hakam, lid van Militan Indonesia, de sectie van de IMT in het land, opgesloten in de gevangenis voor zijn vakbondsactiviteiten. Hakam is organisator bij FSPBI-KASBI Gresik, een van de weinige radicale vakbonden in Indonesië. Samen met Agus Budion, van dezelfde vakbond, werd hij veroordeeld voor inbreuken tegen de “Unpleasant Act Law”. Hun enige misdaad is het feit dat ze aan de kant van de arbeiders staan.

De aanslag op Malala heeft een nog nooit eerder geziene media aandacht gekregen. Zij hebben wel alles uit de kast gehaald om de gebeurtenissen zo te schetsen dat ze de belangen en strategieën van de heersende klasse, nationaal en internationaal ten goede komen. Sommige aspecten van Malala’s achtergrond worden bewust verzwegen om er zeker van te zijn dat niets het mooie beeld verstoort dat de gevestigde media ophangen. 

Dit opmerkelijke achtergrondartikel over de Pakistan People's Party (PPP) verscheen in het Pakistaanse dagblad Daily Times. De auteur, Lal Khan, is hoofdredacteur van de Asian Marxist Review en internationaal secretaris van de Pakistan Trade Union Defence Campaign.

Wat bezielt een Antwerpse socialistische militante om een maand door te brengen in Pakistan, "het gevaarlijkste land ter wereld"?We vroegen het haar in een onthullend gesprek.

Het is de ergste ramp voor Japan sinds Hiroshima en Nagasaki. De aardbeving was niet te vermijden; de sociale, economische en nucleaire catastrofe wel.

Uitzonderlijk zware moessonregens in Pakistan leidden midden juli 2010 tot de zwaarste overstromingen ooit in de regio. Het Antwerpse solidariteitskoor Hei Pasoep besloot om de noodlijdende bevolking te hulp te snellen. Zij hadden reeds in 2006 een benefiet georganiseerd waarvan de opbrengst naar de Pakistaanse Vakbondscampagne PTUDC was gegaan en waren onmiddellijk bereid om opnieuw in actie te schieten.

Pakistan wordt momenteel geteisterd door zeer zware regens en overstromingen. Iedereen heeft het over een natuurramp, een niet te voorziene catastrofe. Het is een feit dat moessonregens veel voorkomen in deze tijd van het jaar. Dat doet echter niets af van de verpletterende verantwoordelijkheid van de machthebbers.

De werknemers van de Foshan Honda-fabriek in China dwongen na een staking die begon op 17 mei 35 procent loonsverhoging af. Dit betekent een belangrijke overwinning voor de werknemers en de eenheid die ze toonden tegenover de repressie van Honda en de officiële ACFTU vakbondsleiding.

De pogingen om het kapitalisme in China te verstevigen hebben diepe industriële onrust uitgelokt bij de arbeidersklasse van het land. In de voorbije weken waren we getuige van gewelddadige arbeidersopstanden tegen de privatisering van twee staalfabrieken.

Sinds dit artikel werd geschreven, hebben de parlementaire verkiezingen op zondag 30 augustus plaatsgevonden. De Democratische Partij wordt nu met 42,4 procent van de stemmen de grootste partij van Japan. Dit resultaat duidt op een overweldigende zwenking naar links in de tweede grootste economie van de wereld.

Communisme is plots terug in de mode in Japan. De Japanse communistische partij krijgt 1000 nieuwe mensen per maand binnen, waardoor haar rangen tot 415.000 leden zijn aangegroeid. De reden daarvoor moeten we niet ver zoeken: jonge werkenden staan nu voor een onzekere toekomst.

Om een bezoek van de tsarina aan zijn modelstad te veraangenamen richtte de Russische maarschalk Potemkin ooit houten gevels op zonder huizen erachter. Ook de Pakistaanse verkiezingen, door president Musharraf tot "moeder van alle verkiezingen" gedoopt, bleken achteraf niet meer te zijn dan een façade.

Nog voor de resultaten van de verkiezingen werden bekendgemaakt, verscheen president Musharraf op de staatstelevisie en noemde deze verkiezingen "de stem van de natie" en de "moeder van alle verkiezingen". In werkelijkheid zagen we hier de moeder van alle fraudes.

De MQM verklaart zichzelf als winnaar in het grootste arbeidersdistrict van Karachi. Erik De Bruyn heeft als internationale waarnemer van de verkiezingen echter talloze onregelmatigheden gesignaleerd, van vervalste kiesbrieven tot intimidatie van getuigen.

Op verzoek van de Pakistan Peoples Party is Erik De Bruyn van SP.a Rood waarnemer bij de verkiezingen van 18 februari, meer bepaald in Karachi, waar de uiterst-rechtse MQM met alle middelen probeert de PPP van de macht weg te houden. We publiceren Eriks eerste indruk bij aankomst.

We hebben een oproep gekregen van drie parlementskandidaten gesteund door de Pakistan Trade Union Defence Campain. Ze komen uit drie zeer diverse gebieden maar staan allemaal voor een duidelijk socialistisch programma.

Vrijdag 11 januari kwam de Pakistaanse marxist Lal Khan spreken in Antwerpen. Radio Centraal maakte van de gelegenheid gebruik om hem te interviewen over de geschidenis van de PPP, Benazir Bhutto en moslimfundamentalisme.

Op 14 januari vielen 11 doden en meer dan 50 gewonden bij een bomaanslag op een markt in Quaidabad, een industriegebied in Karachi. De kandidaat voor de Pakistaanse Volkspartij in dit district is kameraad Riaz Lund. Hij voert een revolutionaire kiescampagne tegen de fascistische MQM.

Afgelopen vrijdag vond in ons lokaal te Antwerpen een bijeenkomst plaats met als onderwerp de huidige toestand in Pakistan. Gastspreker was Lal Khan van The Struggle, onze zusterorganisatie in Pakistan.

We hebben net een rapport ontvangen van onze kameraden in Pakistan. Het toont dat de moord op Benazir Bhutto werkt als een katalysator. De situatie begint te gelijken op die van tsaristisch Rusland na de Bloedige Zondag van 1905. De Pakistaanse marxisten van The Struggle spelen een leidende rol in de massabeweging.

Heel de wereld kijkt naar wat er zal gebeuren in Pakistan na de moord op Benazir Bhutto. Lal Khan komt uit eerste hand vertellen wat de vooruitzichten zijn voor Pakistan. Hij is in het Indische subcontinent bekend als de auteur van verschillende boeken en leider van de marxistische tendens The Struggle.

De moord op Benazir Bhutto heeft geleid tot een explosie van volkswoede. Rauwe menselijke emotie komt naar buiten in de straten. De overheid kraakt in haar voegen en wijst naar Al-Qaeda als de schuldigen.

Woensdagavond 18 december plakten twee kameraden Haseeb Ahmed en Zaka-ur-Rehman verkiezingsaffiches in Karachi. Ze voerden campagne voor de Pakistan Peoples Party. Ze werden overvallen door tien gewapende mannen van de organisatie MQM, een fascistoïde partij verbonden met dictator Musharraf.

Ahmed Manzoor, marxistisch parlementslid in Pakistan, werd deze morgen vrijgelaten uit de Centrale Gevangenis van Gujranwala. Nauwelijks uit de gevangenis leidde hij al een jubelende karavaan betogers op weg terug naar zijn thuisstad Kasur.

Onmiddellijk na de arrestatie van Manzoor Ahmed, het Pakistaanse parlementslid, belden we de kameraden in Lahore. Door nalatigheid van de politie, of omdat ze overweldigd waren door het grote aantal arrestaties, vergaten ze Manzoors gsm in beslag te nemen. Kameraad Alan Woods was zodoende in staat om met Manzoor te praten in zijn cel, waar hij een inspirerende boodschap naliet voor de arbeiders van de wereld.

Onze kameraad Manzoor werd vrijdag gearresteerd in Gujranwala, een stad 60km van Lahore. Hij was de lange mars van Lahore naar Islamabad aan het leiden, die gestart was op 13 november van Lahore naar Kasur en Okara. Als marxistisch parlementslid voor de PPP en voorzitter van de Pakistan Trade Union Defence Campaign is hij een luis in de pels van de dictatuur.

Op zaterdag 3 november kondigde Pervez Musharraf een virtuele staat van beleg af door de noodtoestand uit te roepen in Pakistan. Dit is zijn tweede staatsgreep. Deze wanhoopsdaad toont het extreem onstabiele karakter van zijn regime, dat met de dag steun verliest.

Generaal Musharraf kondigde in Pakistan de noodtoestand af met als excuus de bomaanslagen tegen Benazir Bhutto. De dagelijkse protesten tonen dat dit een wanhoopsdaad van de dictator is. Vlak na de bomaanslagen maakte Lal Khan, de hoofdredacteur van Asian Marxist Review, een analyse over de sociale opwelling vanuit de buik van Pakistan.

De plotse stijging van de brandstofprijs heeft de verarmde massa’s in Myanmar tot actie aangezet. De militairen reageren met brutale repressie. Ook in Nepal rommelt het. De maoïsten zijn uit de regering gestapt. Lees daarover onze Engelstalige artikels.

Op 8 maart werd een vreedzame optocht in Rawalkot ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aardbeving in 2005 uiteengeslagen door de politie. Ze hadden het vooral gemunt op de marxisten, maar moesten uiteindelijk het onderspit delven tegen het protest.

Maarten Vanheuverswyn trok eind maart voor twee weken naar Pakistan om daar het congres van The Struggle bij te wonen. Hij kwam laaiend enthousiast terug aangezien het congres van 2.200 kameraden aantoont dat het marxisme stilaan een reële kracht begint te worden in Pakistan.

Wanneer het over China gaat lijken neoliberalen en een deel van de linkerzijde elkaar goed te vinden: de economie groeit en de lonen stijgen, dus zit alles snor. Maar wat zit er verborgen achter de hoge groeicijfers?

De nieuwe regering van Nepal en de maoïsten bereiden zich voor op vredesonderhandelingen om de tienjarige burgeroorlog te beëindigen. De burgerlijke partijen manoeuvreren om de communisten te betrekken bij een pact, terwijl het potentieel van de recente protesten veel groter was.

We schreven voordien al op onze website dat de mensen in het getroffen Kasjmir steeds meer revolteren tegen het gebrek aan hulp van de regering. De marxisten hadden daarom opgeroepen tot een algemene staking op 22 april, waarover we hier een verslag geven.