Meer dan 1.500 banen zijn bedreigd en er is sprake van een mogelijke sluiting van de Audi vestiging in Vorst

De tekst hieronder is slechts een korte update van wat er momenteel gebeurt rond de Audi-strijd, meer substantiële artikelen zullen volgen.

Tijdens een buitengewone vergadering van de ondernemingsraad heeft de directie van de Duitse groep aangekondigd dat ze van plan is de fabriek in Brussel te herstructureren. Er wordt verwacht dat er op korte termijn meer dan 1.500 banen verloren zullen gaan. Ook een volledige sluiting is niet uitgesloten.

In een brief van maandag 8 juli stelde de directie van de fabriek in Vorst de vakbonden op de hoogte dat de Brusselse vestiging, met ongeveer 3000 arbeiders en bedienden, wil herstructureren. Het einde van de productie van het Audi Q8 e-tron model, oorspronkelijk gepland voor begin 2027, wordt ook vervroegd. Zoals Audi uitlegt, gaat het om een massale ontslagprocedure die mogelijk gevolgen heeft voor het hele personeelsbestand.

Ondanks de economische werkloosheid stonden de werknemers vanochtend massaal voor de fabriek. Het is duidelijk dat het management de zomervakantie heeft uitgekozen om de geruchten te bevestigen die al enige tijd in de wandelgangen de ronde deden.

De Facebook-pagina van de socialistische metaalvakbond, MWB, lezen we:

"Wij staan achter de werknemers van Audi en de onderaannemers ‼ Zij hebben onze volledige steun! We zullen de strijd voor een industriële toekomst op de site steunen! "

Er is dringend behoefte aan een syndicaal strijdplan om deze aanval af te slaan. De strijd kan niet beperkt blijven tot het bedrijf en zijn onderaannemers. Eerst en vooral moet de gehele autosector in beweging komen. We zouden kunnen beginnen met een 24-uurs staking voor de hele sector. Als meest militante vakbond heeft het ABVV een bijzondere verantwoordelijkheid om initiatieven in die richting te nemen. Ook de bezetting van de autofabriek om de ontmanteling van de productielijnen te verhinderen, moet ernstig overwogen worden. Op de parking staat ook een enorme ‘oorlogsbuit’ van afgewerkte wagens die de het personeel niet zomaar moet vrijgeven.

Wat de eisen betreft, denken we dat de nationalisatie van het bedrijf centraal moet staan in de strijd om industriële activiteit en banen te redden.

Het is duidelijk dat er de komende maanden nog meer sluitingen en herstructureringen in de sector zullen plaatsvinden. De industriële sector staat al jaren onder druk en elke keer gebruikt de vakbondsbureaucratie het excuus van "gezond verstand" om de kwestie van nationalisatie niet op tafel te hoeven leggen. Elke keer is het een gemiste kans.

Het was een gemiste kans bij Brussels Airlines en bij Ford Genk. Laten we hem deze keer niet missen.

Gelukkig gaan er stemmen op zoals die van de ACOD-LRB Brussel die oproepen tot nationalisatie en ons eraan herinneren dat:

"Audi fabelachtige winsten heeft gemaakt en overheidsgeld ontvangt.

Audi, en daarvoor VW, konden miljoenen euro's steun van het Gewest opstrijken om banen "te behouden en te ontwikkelen". Natuurlijk zijn ze hun beloften niet nagekomen. We kunnen hieraan toevoegen dat de VW-Audi-groep helemaal niet in financiële problemen verkeert. Dit is wat het persbericht van de Volkswagen Groep van 13 maart 2024 zegt:

"In 2023 steeg de verkoop van de Progressive-merkengroep (Audi, Lamborghini, Bentley, Ducati) met 13% tot 69,9 miljard euro."

Terecht herinnert ACOD-LRB aan de reddingsoperaties van 2008:

"Laten we niet vergeten dat onze regering in 2008 in staat was om de banken te nationaliseren om het financiële systeem en de rijken te redden. Vandaag moeten we vechten om Audi te nationaliseren, wat de enige manier is om banen en de toekomst van de regio te redden."

De andere ABVV-centrales en de andere vakbonden moeten deze zeer juiste woorden overnemen!

Laten we elke job verdedigen!

Voor een strijdplan van het moederbedrijf, de onderaannemers en de hele automobielsector.

Dit plan zou kunnen beginnen met een 24-uursstaking in de auto-industrie en een nationale solidariteitsdemonstratie.

De bezetting van de fabriek om de ontmanteling te voorkomen moet worden voorbereid!

Voor de nationalisatie van Audi onder arbeiderscontrole!

 

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 324 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken