maldonadoOp 1 augustus viel de Argentijnse Nationale Gendarmerie een wegblokkade aan van demonstranten van de inheemse Mapuches, die demonstreerden tegen het landbeleid van de multinational Benetton. Hierbij werd de activist Santiago Maldonado gearresteerd, die nu is 'verdwenen'. Dit heeft geleid tot een massabeweging van honderdduizenden Argentijnen tegen de regering-Macri.

De Mapuche-activisten hadden in de zuidelijke provincie Chubut een wegblokkade opgezet als protest tegen de arrestatie van de Mapuche-leider Facundo Jonas Huala, die mogelijk uitgeleverd wordt aan Chili. De Mapuches voeren een strijd voor hun inheemse landrechten, tegen onderdrukking door de Argentijnse staat en multinationals. De grootste landeigenaar in Argentinië is de Italiaanse multinational Benetton, die een directe rol speelt in de onderdrukking.

Op 1 augustus kwamen er op bevel van de lokale rechter 100 agenten van de Gendarmerie om de wegblokkade met bruut geweld af te breken. Hierbij werden traangas , rubberen en metalen kogels gebruikt. Ooggetuigen zeggen gezien te hebben dat Santiago Maldonado werd vastgebonden en in een politievoertuig werd afgevoerd. Wat verder opviel was dat er trucks en personeel van Benetton aanwezig was om bevelen uit te delen aan de agenten, en dat de rechterhand van de Minister van Veiligheid Patricia Bullrich, de hoge ambtenaar Pablo Noceti, zelf aanwezig was. Hij is een omstreden figuur uit de kringen van generaal Videla, die de mensenrechtenschenders uit de militaire dictatuur later als advocaat heeft verdedigd.

Maldonado is na zijn ontvoering door de Gendarmerie niet meer gezien. Dit heeft een snaar geraakt in een land waar 30.000 gedwongen verdwijningen plaatsvonden tijdens de laatste dictatuur. Dat de regering de zaak onder het tapijt leek te willen schuiven, heeft dan ook tot enorme woede geleid.

Eerst ontkende de regering-Macri de ontvoering, maar op 10 augustus startte ze dan toch een onderzoek. Toen er invallen kwamen bij de gendarmerie in Esquel en El Bolsón, bleken hun voertuigen echter geheel schoongemaakt te zijn zodat bewijsmateriaal vinden onmogelijk was. Op 24 augustus gaf de rechter in Esquel onder druk voor het eerst toe dat Maldonado ontvoerd was. De nationale regering was nu echter bezig om de Mapuche-beweging in verklaringen te verbinden met terreurbewegingen in het buitenland.

Het is mogelijk dat er uiteindelijk een paar gendarmes worden opgeofferd onder druk van de volkswoede, om de rol van de regering zelf af te dekken. Het feit dat Noceti zelf aanwezig was, toont aan dat men tot op het hoogste niveau weet heeft van de repressie die plaatsvond tegen de Mapuche-activisten. De Argentijnse staat beschermt op directe wijze de belangen van het grote buitenlandse kapitaal, in dit geval Benetton, door middel van bruut geweld.

Deze affaire heeft tot veel woede geleid, die zich heeft geuit in massabetogingen over het hele land. Op 1 september demonstreerden er in Buenos Aires een half miljoen mensen, om antwoord te krijgen op de vraag '¿Dónde está Maldonado?', oftewel 'Waar is Maldonado?'. Velen riepen op tot het aftreden van Bullrich en Macri. Deze zaak is de focus geworden van een grotere beweging tegen de regering van Macri. Hij dient de belangen van het Argentijnse en buitenlandse kapitaal zeer effectief, over de ruggen heen van de Argentijnse werkende klasse en Mapuches.

Onze kameraden van de IMT in Argentinië, Corriente Socialista Militante, nemen actief deel aan de strijd en hebben een internationale oproep tot solidariteit gedaan.

Levend hebben ze hem ontvoerd! Levend willen we hem terug!

Stop de repressie! Stop de gedwongen verdwijningen!

Voor het aftreden van Bullrich en de Macri-regering!

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 324 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken