De onwettige regering van Dina Boluarte in Peru heeft in verschillende regio's de noodtoestand uitgeroepen en in Puno de avondklok ingesteld in verband met de aanhoudende protesten tegen de staatsgreep.


Ook heeft zij de afgelopen uren 14 prominente vakbonds- en sociale activisten gearresteerd, onder wie de secretaris-generaal van de vakbond CGTP in de regio San Martin, Henry Mena (op de foto), en de voorzitter en 7 leiders van het Ayacucho Frente de Defensa Popular, en heeft zij geprobeerd de hele beweging te criminaliseren met lasterlijke beschuldigingen van "terrorisme", "banden met de drugshandel" en "wapens uit Bolivia te hebben ontvangen".

De brute repressie van de staat heeft al minstens 48 doden geëist, die door het leger en de politie op bevel van de onwettige "president" Boluarte zijn gedood sinds de staatsgreep tegen president Castillo op 7 december.

Het belangrijkste vakverbond van het land, de CGTP, heeft samen met andere organisaties een algemene staking uitgeroepen voor 19 januari, en demonstranten uit het hele land verzamelen zich in de hoofdstad Lima voor een nieuwe "mars van de 4 suyos", zoals die waarmee Fujimori in 2000 ten val werd gebracht.

Wij roepen vakbonds-, jongeren- en studentenorganisaties over de hele wereld op om resoluties aan te nemen, acties en openbare evenementen te organiseren om deze aanval op de democratische rechten te veroordelen, de onmiddellijke vrijlating van de gearresteerde sociale en vakbondsleiders te eisen en de coupregering van Dina Boluarte te verwerpen.

Lees onze analyse van de gebeurtenissen op: https://www.vonk.org/peru-rebellie-na-de-staatsgreep-op-de-linkse-president-pedro-castillo.html

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 324 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken