Azië

De revolutionaire omverwerping van het Hasina-regime door de studenten heeft de sluizen geopend voor een nieuwe golf van klassenstrijd in Bangladesh.

Arbeiders hebben de militante methoden en slogans van de studenten overgenomen. Hasina is weg, maar haar systeem blijft. Elke baas en fabriekseigenaar is als een 'kleine Hasina', die miljoenen arbeiders brutaal onderdrukt en uitbuit. Nu gebruiken arbeiders steeds vaker de zwaarbevochten democratische overwinning om ook tegen deze despoten te vechten.

De strijd concentreert zich in gigantische zones met textielfabrieken. Er vinden blokkades van verkeersaders plaats door werklozen en arbeiders die al maanden niet uitbetaald zijn. Het is veelzeggend dat arbeiders een aantal plaatsen, zoals bij de farmaceutische product Opso Saline Ltd in de zuidelijke stad Barishal, fabrieken rechtstreeks bezetten. Net zoals de massamobilisaties van studenten en de onderdrukte massa's de vraag stelden: “Wie regeert de maatschappij, de massa's of Hasina?”, zo stellen deze arbeiders de vraag : “Wie regeert de fabrieken, de arbeiders of de kleine Hasina's die ze bezitten?”

De regering van Dr. Yunus, die de overgang naar een stabiel kapitalistisch democratisch systeem moet overzien, komt steeds meer onder druk van de werkende klasse. Vrouwen werkzaam in de IT-sector bezetten de straat van Yunus’ ambtswoning en willen dat hun werkplaatsen genationaliseerd worden. Arbeiders van een textielfabriek waar een 18-jarige arbeider omkwam in een arbeidsongeval, eisen actie van de regering tegen de verantwoordelijke kapitalist – en willen dat die opgehangen wordt. Op 19 augustus bezetten arbeiders zelfs de ingang van de economische vrijzone in Dhaka om gelijke arbeidsrechten voor mannen en vrouwen te eisen. Deze arbeiders vechten voor gelijkheid op straat en ze vertrouwen terecht op hun eigen mobilisatie-en organisatiekracht. In deze economisch vitale zones zullen de kapitalisten vroeg of laat orde op zaken willen stellen en eisen dat de staat de arbeiders van de straat haalt. Op dat moment zal Dr. Yunus’ regering gedwongen worden haar ware gezicht te laten zien.

Tijdschrift Vonk

Affiche NDLS 9 novembre page 001layout Vonk 325 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken