Als reactie op de oorlog in Irak werden er gisteren overal ter wereld anti-oorlogsbetogingen georganiseerd. In Italië was er een algemene staking en terwijl we dit schrijven is er een bezig in Griekenland. In Spanje waren er massale studentenbetogingen waarin ook vele arbeiders meeliepen. Hetzelfde verhaal in Australië, Duitsland, Oostenrijk en vele andere landen.

Italië

Gisteren op 20 maart riepen de drie belangrijkste vakbondsconfederaties in Italië een twee uur durende algemene staking uit tegen de oorlog. Hoewel de staking officieel om 15u begon, waren de stakingen in sommige sectoren al bezig van ’s morgens. Zo riep de CGIL (de publieke sector) een volledige dag van stakingen uit zodat haar leden konden meelopen in de betogingen die over heel Italië plaatsvonden.

In Milaan lagen alle grote fabrieken plat en nam het personeel deel aan een massale betoging van honderdduizend mensen in het centrum van de stad. Ook een groot aantal studenten was aanwezig. In Turijn hielden de Fiat-arbeiders fabrieksvergaderingen en sloten ze zich vervolgens aan bij andere arbeiders van alle grote bedrijven om samen met hen op straat te komen. De bedienden van de Turijnse gemeenteraad kwamen eveneens op straat en er waren stakingen buiten Turijn in de nabijgelegen Piedmont-regio. Vijfentwintigduizend studenten marcheerden vanuit tien verschillende locaties naar het centrum van de stad. Dit was een van de grootste studentendemonstraties in Turijn sinds vele jaren. De stemming sloeg zelfs over naar lagen van de middenklasse. Een van de winkeliersbonden riep op voor een symbolische sluiting van de winkels gedurende enkele minuten. Zelfs de Katholieke Kerk was betrokken in de protesten: de plaatselijke kardinaal riep alle priesters op om in hun parochie de klokken van hun kerk ’s middags te luiden als teken van protest!

In de haven van Genua en Savona was er een algemene staking van 24 uur. In Reggio Emila kwamen de arbeiders van Lamborghini op straat. In Venetië staakten de scheepswerfarbeiders en de arbeiders in de chemie en alle grote hotels werden lamgelegd. Stakingen waren er ook over heel Toscanië, in Florence, Pisa, Pistoia en Prato. In het zuiden namen de professoren van de universiteit van Calabria deel aan de staking. De arbeiders van Alfa Romeo legden samen met de elektriciteitswerkers (ENEL) het werk neer in Napels. In Rome waren er betogingen in verschillende delen van de stad. Het station van Tiburtina werd een half uur geblokkeerd, net als de voornaamste ring rond Rome. Duizenden studenten protesteerden aan de Amerikaanse ambassade.

Griekenland

Gisteren was er een reusachtige betoging in Athene. Het studentenaantal alleen al bedroeg 60.000 jongeren! Alle scholen in de stad waren gesloten en de studenten verzamelden in het centrum. De metro zat vol scholieren die op weg naar de betoging militante anti-oorlogsslogans scandeerden. Gisterenmiddag riep de Griekse eenheidsvakbond GSEE op om te betogen aan de Amerikaanse ambassade in Athene. Vanmiddag om 12u was er een drie uur durende algemene staking tegen de oorlog en ook een tweede massale betoging in het centrum van Athene. Morgen zal er nog een betoging zijn die deel uitmaakt van een internationale dag van protest.

Spanje

Door de steun van de Spaanse regering aan de imperialistische oorlog tegen Irak is de Spaanse bevolking woedend. De Spaanse Studentenvakbond (zie www.sindicatodeestudiantes.org) had opgeroepen voor een nationale studentenstaking en -betogingen op de dag dat de oorlog begon. In Madrid liepen tienduizenden studenten mee in een betoging van de Studentenvakbond, terwijl duizenden studenten van de grootste universiteiten tegelijkertijd de les verlieten en de hoofdwegen blokkeerden.

In Barcelona was de betoging werkelijk gigantisch. De Studentenvakbond schat het aantal mensen dat in het centrum betoogde op 300.000. Ongeveer 12.000 studenten, professoren en personeel van de Autonome Universiteit [die net buiten het centrum werd gebouwd uit vrees van de autoriteiten dat het linkse karakter van de unief te snel zou overslaan op de stad zelf, n.v.d.r.] liepen eveneens naar buiten en namen de trein naar Barcelona om ook te kunnen deelnemen aan het massaprotest. In andere steden, zoals in Santiago de Compostela, Sevilla en Mallorca, ligt het aantal betogende studenten telkens rond de 10.000.

De Studentenvakbond deed een publieke oproep aan de leiding van de grootste vakbonden, de CCOO en de UGT, om een 24-urenstaking tegen de oorlog uit te roepen. In de Bazan-scheepswerf in Galicia slaagden aanhangers van de linkerzijde van de CCOO erin om op het werk een massavergadering van 1.200 arbeiders te houden, waar gestemd werd om in staking te gaan en de studentenmobilisaties te vervoegen.

Oostenrijk

Meer informatie over de studentenbetogingen in Oostenrijk volgt nog. We kunnen alvast melden dat de betoging in Wenen achtduizend studenten lokte.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 327 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken