De afgelopen jaren komt de Amerikaanse fast-food-multinational McDonalds steeds meer onder vuur te liggen. Eerst waren het milieu- en dierenrechtenactivisten die McDonalds mede verantwoordelijk stelden voor de ontbossing van het regenwoud, de onethische behandeling van dieren, het verkopen van ongezond voedsel, het gebruiken van vervuilende verpakkingen enzovoort. Maar ook in de antiglobaliseringsprotesten fungeert het machtige bedrijf als een symbool van uitbuiting en vernietiging van het milieu, een symbool van het kapitalisme pur sang. Activisten en wetenschappers hebben al diverse boeken gevuld met analyses over de wantoestanden die de restaurantketen veroorzaakt. Sociologen vonden zelfs de term ‘McDonaldisering’ uit om te verwijzen naar verschillende negatieve aspecten van het hedendaagse kapitalisme.
De slechte reputatie van McDonalds vond ook haar weg naar het internet, waar je heuse sites kan vinden volledig gewijd aan het leed dat de multinational wereldwijd veroorzaakt. Je kan er bv. lezen hoe een man die figureerde in reclamespots als Ronald McDonald (de clown die als mascotte wordt gebruikt) werd geïntimideerd, bedreigd, bedrogen en belogen toen hij opkwam voor betere arbeidsvoorwaarden. Voor het gewone McDonaldspersoneel is het blijkbaar op sommige plaatsen geen uitzondering om 12 tot 18 uur per dag te werken met enkel een pauze van 30 à 45 minuten. McDonalds is zelfs niet vies van kinderarbeid. Het bedrijf verkoopt maaltijdpakketten met speelgoedfiguurtjes zoals Snoopy, Winnie de Pooh en Hello Kitty om kinderen te lokken. Dat speelgoed wordt echter in Hong Kong en op het Chinese vasteland ingepakt door hun leeftijdsgenootjes, kinderen wiens loon zo laag is en wiens ouders zo arm zijn dat ze zich geen kindermenu van McDonalds kunnen veroorloven.
“We willen dat iedereen in elk land van de wereld elke dag met McDonalds in aanraking komt” zegt het management van de fast-food-multinational. McDonalds voert een agressieve politiek t.o.v. andere restaurantketens zoals Aroma Cafes, Pret-a-Manger en Donato’s Pizzas en koopt ze op in de strijd voor het monopolie in de fast-food-sector. Hierbij worden individuele restaurants van hardwerkende middenstanders niet ontzien. Voedselreuzen zoals McDonalds concurreren de kleine middenstanders weg of slorpen hen op, met alle gevolgen van dien voor de verscheidenheid en kwaliteit van het aangeboden voedsel en de werkvoorwaarden van het personeel in de sector. En dat is nog niet voldoende om de vraatzucht van de multinational te stillen. Argentinië behoort tot de grootste voedselproducenten ter wereld en toch lijden tienduizenden Argentijnen honger. Waarom? Omdat het winstgevender is voor McDonalds om het voedsel te importeren en te verkopen in de rijke landen, i.p.v. aan arme Argentijnen. Winsthonger is blijkbaar belangrijker dan echte honger. Over heel de wereld worden de productie van en handel in voedsel meer en meer afgestemd op de winstmarges van McDonalds. Het bedrijf voert een ware kruistocht met als doel McDominantie.
Parijs toont het voorbeeld!
Op 24 oktober ging het personeel van het McDonaldsrestaurant op de Boulevard Saint Denis te Parijs in staking. Aanleiding was het ontslag van vijf personeelsleden die zich volgens afdelingsmanager Remy Smolik op een of andere manier schuldig gemaakt hebben aan het ontvreemden van 150.000 euro. De stakers stellen echter dat de ontslagen het gevolg zijn van een poging van de vijf om een vakbondswerking op te starten in het vernoemde restaurant. Het protest mondde uit in een bezetting van het restaurant die nog steeds aan de gang is en op veel sympathie kan rekenen van buiten het bedrijf. Er werd een comité in het leven geroepen ter ondersteuning van personeel van McDonalds St Denis waarin vakbondsafdelingen van andere McRestaurants, Pizza Hut, Quick, Disney, Virgin etc. zijn opgenomen, maar ook verenigingen van werklozen, de nationale coördinatie van sans papiers, Attac etc. Sindsdien is er ook actie gevoerd en gestaakt in en rond andere McDonaldsrestaurants in Parijs zoals St Germain, Champs Elysées, Beaugrenelle, Rivoli, Bonne Nouvelle, Opéra etc.
Vandaag, 2 februari 2002, wordt er in Parijs betoogd uit solidariteit met de stakers. De eisen zijn: lHet verenigen van de strijd van het personeel uit alle sectoren waar men in slechte arbeidsomstandigheden moet werken. lSolidariteit tussen werknemers van de privé, de openbare sector en werklozen. lTegen afdankingen. lVoor het recht op organiseren, lid te worden van een vakbond en te staken.
Wij willen alvast oproepen solidariteit te betuigen met de strijd van het personeel van McDonalds St-Denis en de gehele sector. Je kan meer informatie vinden op de website http://cgt.pizzahut.free.fr
Kom in actie!
Onze bedoeling is solidariteitsacties te organiseren hier in België. Eerst en vooral willen wij het cliënteel van de fast-food-reus informeren door middel van pamfletten, ludieke actie, etc. Het is geenszins de bedoeling McDonaldsrestaurants te beschadigen. Het beschadigen van de eigendom van McDonalds is zinloos en uiteindelijk contraproductief. Wij zullen ons dan ook steeds met klem distantiëren van personen of groeperingen die trachten zich op zulke manier te verzetten tegen de McDominantie. Wel is het de bedoeling op te komen voor de rechten van het personeel en op die manier internationaal een machtige hefboom te creëren voor daadwerkelijke verbetering van de arbeidsvoorwaarden bij McDonalds, onder meer door te ijveren voor vakbondsvertegenwoordiging op de werkvloer.
Maar wij willen met onze acties ook verder gaan. Wij willen het mechanisme achter de logica van McDonalds en andere multinationals aan de kaak stellen. Onze maatschappij wordt versmacht door de logica van het niets ontziende winstbejag dat mens, dier en milieu aan zich onderwerpt. Wij willen aantonen dat dit, net zoals de andere topics van de antiglobaliseringsbeweging, het logische gevolg is van het economische systeem waarin we leven, het kapitalisme. Samen met de arbeidersbeweging, studentenorganisaties en iedereen die het eens is met onze analyse willen we de strijd aanbinden voor een andere maatschappij, het democratisch socialisme. Een maatschappij die afgestemd is op de behoeften van de meerderheid van de bevolking en niet op het winstbejag van een minderheid.
Indien je ook vindt dat het zo niet langer kan, schiet dan samen met ons in actie. We nodigen je uit om samen met ons dit pamflet uit te delen aan de voorbijgangers en klanten van McDonalds in Antwerpen. Maar dit is slechts een eerste stap, andere acties volgen. Geïnteresseerden kunnen contact met ons opnemen op het nummer 03/295.58.19 of 0486/93.78.64. Wij zijn ook bereikbaar per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.