Dinsdag 18 februari 

Zit het neo-conservatisme in de lift?
 
In Rusland worden homo’s fysiek aangevallen, syndicale rechten met de voeten getreden en groepen zoals Pussy Riot, die het beleid van Putin bekritiseren, van hun vrijheid beroofd. In Frankrijk is volgens peilingen het extreemrechtse Front National de populairste partij en hebben honderden duizenden betoogd tegen het homo huwelijk. In Spanje wordt het recht op abortus afgeschaft. In België stuurt N-VA aan op een splitsing van het land en de afbraak van de sociale zekerheid. In de Arabische wereld trachten godsdienstfanatici de staatsmacht te bekomen. In de VS tracht de Tea-party elke sociale hervorming tegen te houden. Zit het neo-conservatisme overal in de lift? Is dit in het voordeel van de gewone werkende (of werkloze) mens? Hoe staan revolutionaire socialisten ten opzichte van deze evoluties?
 
Dinsdag 18 maart om 19:30 
 
Het revolutionaire denken van Gramsci.
 
Antonio Gramsci, een Italiaanse communist, stierf in de gevangenis van de fascistische dictator Mussolini. Vandaag worden zijn ideeën nog steeds besproken. Niet alleen in Italië maar ook in de rest van de wereld. Dikwijls worden zijn gedachten op een vervormde manier weergegeven. Zijn voorstellen worden bovendien regelmatig gebruikt om het platste reformisme te rechtvaardigen of om het marxisme onterecht te bekritiseren. Wie was Gramsci, wat was zijn strijd en wat waren zijn ideeën?
 
Dinsdag 22 april om 19:30
 
De wereldwijde vloek van de ongelijkheid
 
Op wereldschaal is de rijkste 1 procent eigenaar van 43 procent van de rijkdom. De rijkste 10 procent is eigenaar van 83 procent van de rijkdom. De 80 procent armsten bezitten samen slechts 6 procent. Volgens een recente studie hebben de rijkste mensen van de wereld samen 32.000 miljard dollar in belastingsparadijzen geparkeerd staan. Sinds de economische crisis is de wereldwijde ongelijkheid nog toegenomen. Instellingen zoals het IMF en de wereldbank trachten ondanks alles aan te tonen dat armoedebestrijding hun prioriteit is. Wat is de echte agenda van deze organisaties? Welke belangen verdedigen ze? Bestaat uitbuiting enkel in arme landen of ook in Europa en de VS? Hoe kunnen we uitbuiting, ongelijkheid en armoede bekampen? 
 
Dinsdag 20 mei om 19:30
 
Wat is revolutie?
 
Revoluties zijn van alle tijden. De laatste jaren heeft het idee van revolutie weer aan populariteit gewonnen. Ondanks het huidige kapitalistische systeem zich gevestigd heeft aan de hand van revoluties staan de vertegenwoordigers ervan doorgaans huiverachtig tegenover nieuwe revolutionaire omwentelingen. Zijn revoluties onnatuurlijk en gaan ze in tegen de ‘normale’ evolutie? Is een revolutie hetzelfde als een staatsgreep? Is een revolutie steeds ondemocratisch? Wat zijn de gevolgen geweest van revoluties in het verleden? Zijn er nieuwe revoluties nodig?

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 326 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken