Een 10.000 tal betogers kwam zondag 17 november af op de oproep van de coördinatie 'Geen Oorlog', een platform van meer dan 130 organisaties zoals vakbonden, NGO’s en anderen. Dit relatieve succes moeten we eerst en vooral toeschrijven aan de mobilisatie van onderuit. De inzet van honderden anti-oorlogsactivisten die op eigen houtje of via hun respectievelijke organisaties mobiliseerden voor de betoging. De kritiek dat de vakbonds- en NGO apparaten lang niet al het mogelijke gedaan hadden om deze actie tot een succes te maken zorgde dan ook bij heel wat betogers voor een zekere mate van frustratie. Er waren delegaties van de vakbonden, Attac, allerhande NGO’s enz, maar menig vakbondsmilitant vond dat er veel te weinig gedaan was op de bedrijven om deze dag tot een succes te maken. Ondanks deze zwakheid was het een goede en geanimeerde betoging die duidelijk maakt dat er een groeiende bezorgdheid bestaat bij de Belgische bevolking in verband met de oorlogsvoorbereidingen van Bush en Blair tegen Irak. Ook viel op dat heel wat betogers het officiële platform van de coördinatie niet radicaal genoeg vonden. Op heel wat spandoeken en bordjes kon je slogans lezen die het verband leggen tussen de internationale politiek van de VS en de Palestijnse kwestie of oorlog en het kapitalisme dat de huidige wereld overheerst.
Opmerkelijke tussenkomst van de anti-oorlogscomités
De anti-oorlogscomités die de laatste weken op initiatief van Vonk in steden zoals Antwerpen, Gent en Oostende opgericht werden vielen op door hun geanimeerde aanwezigheid. De groep, bestaande uit een zeventigtal, voornamelijk jonge mensen liep in de kijker door haar militante houding, bijna onophoudelijk werden slogans gescandeerd waaronder: "Bush, Blair, we don’t want your capitalist war!, Belgische havens wapenvrij!, godverdomme, weg die bommen!" enzovoort. Verschillende fotografen legden het beeld van onze groep en vooral het grote spandoek met daarop de slogan “havens wapenvrij!” op de gevoelige plaat vast (zie onder andere http://belgium.indymedia.org/front.php3?article_id=39037&group=webcast). We waren dan ook de enige delegatie die het verband legde tussen de nakende oorlog in Irak en de activiteiten van het Amerikaanse leger in de Belgische havens. Deze invalshoek is uniek en interessant in de zin dat hij een perspectief biedt aan de anti-oorlogsbeweging om meer dan een symbolische actie te ondernemen. Deze strategie maakt het mogelijk om plaatselijk zeer gericht te werken aan het verhinderen dat het Amerikaanse leger gebruik maakt van de havens van een land waarvan de meerderheid van de bevolking gekant is tegen een oorlog om olie.
Wij zullen dan ook op de ingeslagen weg verder gaan en eisen van de overheid, plaatselijke overheden en vooral volksvertegenwoordigers van SP.a en Agalev, die beweren tegen de oorlog te zijn, dat ze ervoor zorgen dat de Belgische havens niet gebruikt worden in het kader van de oorlogsvoorbereidingen. We zullen blijven mobiliseren voor alle nationale betogingen die een groot draagvlak hebben, maar ondertussen verder plaatselijke acties voeren en de anti-oorlogscomités verder uitbouwen. Enkel op een volgehouden en georganiseerde manier kunnen we roet in het eten van de Amerikaanse imperialisten en hun plaatselijke lakeien strooien. Daar is meer voor nodig dan een nationale betoging. In de komende weken zullen we overleggen met gevestigde waarden in de vredesbeweging om het draagvlak van onze SHIPSPOTTING campagne te vergroten. Onze aanpak kan alvast op grote interesse en sympathie rekenen vanuit deze hoek. In het volgende nummer van het blad 'Vrede' kan je alvast een artikel i.v.m. ons SHIPSPOTTING dossier verwachten. We willen betogen, maar we willen vooral resultaat bekomen. Dat kan als we kunnen verhinderen dat de imperialisten en oorlogszaaiers nog gebruik maken van onze havens om hun oorlogstuig naar het toekomstige slagveld te verschepen.
Tot slot willen we alle vakbondsactivisten oproepen om in hun organisaties te ijveren voor een syndicale boycot van de militaire transporten in de havens. Blijf niet aan de kant staan, help mee deze campagne vorm te geven!
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 03/295.58.19 Filip Staes