* Maar goed, ernstig nu. In Luik werd een Amerikaans echtpaar aangehouden omdat ze een dienstmeisje uit Guinea 18 uur per dag en 7 dagen op 7 voor hen liet werken tegen een royale vergoeding van 100 frank per dag. Sedert januari kreeg ze zelfs niets meer. Nu leren de Amerikanen van de Russen.

* Zo erg is het niet gesteld met de doorsnee arbeider in België. Maar toch interessant om te weten: uit een overzicht van het "Institut der Deutschen Wirtschaft" blijkt dat van alle industrielanden de Belgische arbeiders netto het minst verdienen. Bruto komt België op de vijfde plaats.

* Arbeiders verdienen niet alleen te weinig, ze gaan ook rapper dood. Zo is de sterftekans van een mannelijke ongeschoolde arbeider tussen 45 en 59 jaar dubbel zo hoog als voor een kaderlid. En wij die dachten dat kaderleden door de stress van hun verantwoordelijkheden vielen als vliegen.

* Misschien kan het Nederlands bedrijf Inaxi soelaas brengen. Inaxi organiseert "zandkasteelcursussen" voor bedrijven. Van directeur tot loopjongen wordt de zandbak ingestuurd om kastelen te bouwen. Al gauw zit iedereen samen te wroeten in het zand en te discussiëren waar er tunneltjes en raampjes moeten komen en zo. Zeer bevorderlijk voor de teamgeest op de werkplaats. Ook drie leden van het voormalig kabinet van Kok kropen samen de zandbak in. Alweer een verklaring voor de goede geest in het paarse kabinet. We vragen ons wel af wie uiteindelijk besliste waar de tunneltjes en raampjes kwamen…

* Volgens een enquête van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid bij 10.000 Belgen blijkt dat de helft last heeft van gewrichts- of rugpijnen, allergieën of hart- en vaatziekten. Eén op drie gaat gebukt onder psychische problemen en één op vier gebruikt pijnstillers en/of kalmeer- en slaappillen. Slechts 14% mankeert niets. Moet er geen zand zijn?

* Toch moeten we niet klagen. We hebben het hier toch zo goed in dit luilekkerland. In Hongarije verdienen studenten een centje bij om als menselijk lokaas te dienen voor … muggen. Ze gaan tien minuten bij zonsondergang in hun zwembroek bij het Balatonmeer staan als hapklare brok, en tellen vervolgens hun beten. Deze informatie wordt gebruikt naar de toeristen toe.

* Van beten gesproken: in Roemenië gaat het Ministerie van Toerisme een horror-pretpark aanleggen rond Dracula. Gehoopt wordt Amerikaanse toeristen te lokken naar Transylvanië. Waarom stellen ze niet gewoon de paleizen van Ceaucescu open voor de toeristen?

* Laten we maar snel teruggaan naar het beschaafde Westen. In Londen wil een vrouwelijke 32-jarige bankier en haar echtgenoot een embryo laten invriezen. Een krijsende baby zou een lelijke hinderpaal vormen voor hun carrière. Neen, eerst de carrière, en als het moment rijp is, de ontdooiing. Waarschijnlijk als ze een jaar of zeventig zijn.

* In de Verenigde Staten is reeds een tijdje een debat aan de gang over de uitgaven bij verkiezingen. Te hoog (waar hebben we dat nog gehoord?). Maar ondanks het gepalaver over de partijfinanciering, besteedden drie democratische kandidaten in de VOORverkiezingen in California het democratische sommetje van 2,2 miljard frank. Al Chessi, het gewezen hoofd van Northwest Airlines (je weet wel, die luchtvaartmaatschappij die zopas enkele tienduizenden personeelsleden afdankte wegens de staking van de piloten) legde hierbij 1,3 miljard frank UIT EIGEN ZAK op tafel. De tijd dat elke krantenjongen president kon worden is waarschijnlijk gedaan.

* America shows the way. Sedert Reagan, komen in de derde wereld steeds meer acteurs aan de bak als politicus. Zo is de nieuwe president van de Filippijnen Joseph Estrada een gewezen filmacteur. Zijn verkiezingsslogan, luidde: "Neem het geld van de rijken, geef het aan de armen" (wat is er verkeerd aan de amadaslogan doe de rijken de crisis betalen?). Soit. De vraag is: wat bedoelt Estrada met "de armen?" Waarschijnlijk had hij die arme Imelda Marcos (je weet wel, die met die duizenden paar schoenen) voor ogen die twaalf jaar aan haar broek had gekregen voor corruptie. Imelda, een goede vriendin van Estrada (en financier van zijn campagne) mag terug schoon weer maken op de Filippijnen. Estrada had ook publiek beloofd te stoppen met roken. "Als ik mijzelf geen discipline kan opleggen, hoe kan ik dan mijn volk disciplineren?" luidde het. Inmiddels prijkte de foto van een rokende president op de voorpagina van de Daily Enquirer." Hopelijk trekt het volk er de juiste lessen uit.

* Neen, dan liever president Charles Taylor van Liberia. Die is ten minste eerlijk. Bij de eerste verjaardag van zijn ambtsaanvaarding kwam hij op teevee doodleuk vertellen dat hij er tot nu toe een puinhoop van had gemaakt, maar hij verzocht zijn onderdanen hem nog een kans te geven. Nu ja een puinhoop: een kwart miljoen doden in de burgeroorlog, hongersnood, epidemieën en een miljoen vluchtelingen… Het kon veel erger.

* De Venezolaanse Miss Universe 1981 doet een gooi naar het presidentschap. Aanvankelijk scheen ze een neus(?)lengte voor te liggen op haar rivalen, maar inmiddels is ze teruggedrongen tot de derde plaats. It takes more than a pretty face…

* Een goede raad voor de nieuwe kandidaten van de VLD, die blijkbaar denken dat België al een ontwikkelingsland is. Na de Antwerpse advocate Anke Vandermeersch, is nu ook Opium zangeres en fotomodel Joyce De Troch VLD-militante geworden. Toegegeven, ze is bescheidener dan Anke, die eerste minister wil worden (net zoals Filip koning wil worden). Maar ze is uit het goede hout gesneden: als misdienaar liet ze zich al vijftig frank per week betalen en als twaalfjarige ging ze in de HORECA een centje bijverdienen. Haar fotosessie in Playboy zal ook wel niet gratis zijn geweest. Ja, ik durf me bloot geven, maar er zijn ook heel wat zaken die ik geheim hou. Een goede slogan voor de verkiezingen, Joyce. Leve de VLD!

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 326 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken