‘Dit is geen betoging maar een vreedzame optocht!’ klonk het nors bij de politieofficier aan de Noorderplaats. Ondanks het ongewenste politieadvies werd het toch wel een betoging woensdag 12 februari: een enthousiast en strijdbaar protest tegen het gebruik van de Antwerpse haven voor de militaire opbouw en oorlog tegen Irak.
De acties van de anti-oorlogscomité’s volgen elkaar op. Vorige week vrijdag organiseerde het AOC Waasland met 600 mensen een fakkeltocht voor de vrede in Sint-Niklaas. Een dag later protesteerde het AOC Kust met 35 activisten aan de Oostendse luchthaven tegen de tussenlandingen van Amerikaanse legervliegtuigen. Planespotting noemen we dat. Woensdag 12 februari organiseerde het AOC Brugge met 350 à 400 mensen (grotendeels scholieren) eveneens een protest tegen de oorlog.
Tezelfdertijd liepen 700 betogers, vooral (nog?) niet georganiseerde jongeren, langs de kaaien naar Antwerpen Zuid. Deze betoging kwam er op initiatief van het Antwerps Platform tegen de Oorlog, een amalgaam van organisaties. Vooraan liepen tientallen vertegenwoordigers van de diverse organisaties met plakkaten met het logo van de actie. Het Antwerps Anti-Oorlogscomité (AAOC), dat mee aan de basis ligt van de actie, was zichtbaar en hoorbaar aanwezig ondanks de uitgeputte megafoon. Het sloganpalet werd zelfs uitgebreid naar het . Chinees dankzij studenten van de Vertalers- en Tolkenschool. De ‘peace keepers’ van de ordedienst die het AAOC had geleverd, animeerden ook het laatste deel van de betoging met de nu gekende kreet ‘Belgische Havens Wapenvrij’. De oproep (op 400 strooibriefjes en tientallen affiches) voor de alarmactie de dag nadat de oorlog begint had veel bijval. Verschillende mensen engageerden zich om de oproep te kopiëren en verder te verdelen, anderen wisten al van de oproep via affiches in hun school. Tientallen adressen werden ingezameld voor het AAOC. Een plaatselijke Chirogroep vroeg zelfs een plakkaat van Shipspotting voor hun lokaal. Het werk van het AAOC aan een tiental scholen (zo’n 5000 pamfletten!) blijkt zijn vruchten af te werpen. In september stonden wij bijna alleen met onze Shipspotting-campagne, nu is het eindelijk een nationaal item geworden van de anti-oorlogsbeweging en komen er honderden mensen zoniet duizenden op straat tegen de Amerikaanse militaire transporten.
Het Antwerps Platform tegen de Oorlog heeft met deze actie het startsein gegeven voor een massamobilisatie in de stad en omstreken. Maar we zijn er nog niet. Om dit te bekomen moeten in de eerste plaats de deelnemende organisaties daadwerkelijk mobiliseren. Te veel organisaties blijken hun mobilisatie tot die ene plakkatendrager beperkt te hebben. Sommigen waren gewoon afwezig. De socialistische arbeidersbeweging van het Antwerpse (ABVV en SP.a) was ook niet te bespeuren op de betoging. Het gedrag van de socialistische leiders van de havenstad blijkt te zijn: luister naar mijn woorden maar kijk niet naar mijn daden! Het wordt tijd dat de delegees hun vakbond eens wakker schudden en in beweging brengen tegen de oorlog.
Zeer terecht werd in de eindtoespraak verwezen naar de voorbeeldige actie van twee Britse treinbestuurders die weigerden munitie te vervoeren. Dat is de weg vooruit naar een massale en efficiënte anti-oorlogsbeweging in België. Het lossen of laden van militaire materiaal in de haven moet geweigerd worden, de spoormannen moeten het oorlogstransport via het spoor stoppen, het luchthavenpersoneel moet de ‘technische’ tussenlandingen van militaire cargovliegtuigen onmogelijk maken. We kunnen enkel maar vertrouwen in onze eigen kracht. Richt daarom anti-oorlogscomité’s op in je school, faculteit en werkplaats. Bereid de alarmactie voor op de dag na het begin van de oorlog. Staak, betoog en kom naar de Groenplaats om 12h30 en ‘s avonds nog eens om 19h. Zeg het voort.