Meer dan 3000 raketten zullen binnen de eerste 48 uur van de oorlog op Irak neer regenen. Dat is een groter aantal dan gedurende de hele eerste Golfoorlog in 1991. Toen hebben de bombardementen 38 dagen geduurd. De Amerikaanse president heeft zelfs geopperd dat er deze keer kernwapens bij te pas kunnen komen. Hiervoor heeft hij reeds het licht op groen gezet bij de generaals. De militaire planners in het Pentagon geven toe dat er een lijst met mogelijke doelwitten is opgesteld waartegen er kernwapens gebruikt kunnen worden. Als Irak voldoende tot gruis is herleid, dan voorzien de Amerikanen een landaanval, een echte invasie waarvan een van de doelstellingen is de hand te kunnen leggen op de oliebronnen. Ze zullen Bagdad militair bezetten en Saddam omverwerpen. Tienduizenden gewone Irakezen zullen hierbij omkomen.

Het prijskaartje voor deze oorlog is obsceen. Er werd berekend dat de oorlog tussen honderd en tweehonderd miljard dollar zal kosten. Dat is de kost voor een korte oorlog (die tussen dertig en zestig dagen kan duren). We kunnen dus zeggen dat dit de minimumfactuur is van de oorlog tegen Irak. Een langere oorlog en de zware economische gevolgen ervan zouden volgens sommige bronnen de prijs doen stijgen tot 1924 miljard dollar!

Maar wat betekent deze miljardenrekening in de praktijk? In de Verenigde Staten staat honderd miljard dollar voor drie keer de jaarlijkse federale begroting voor het basisonderwijs. Honderd miljard dollar kan gedurende vijf jaar de kosten dekken voor de ziekteverzekering van alle Amerikaanse kinderen die niet genieten van de sociale zekerheid. Voor hen is er kennelijk geen geld. Maar de oorlog mag dus een pak meer kosten.

De Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs stelt voor om al dat geld te investeren in wapens van ‘massaredding’. Wat zijn wapens van ‘massaredding’?. Het is het arsenaal van inentingen en geneesmiddelen tegen dodelijke ziekten, doktersverzorging, dringende voedselbevoorrading en landbouwtechnologieën die letterlijk het leven van miljoenen mensen kan beschermen tegen epidemieën, droogtes en hongersnood. Sachs berekende dat honderd miljard dollar voldoende is om dertig miljoen mensen te redden van de dood door ziekte. Elke raket die afgevuurd wordt om Irak te vernietigen betekent dus dat er talrijke scholen niet gebouwd worden en dat er geen zuiver water kan geleverd worden om ziektes te voorkomen.

Redenen genoeg om tegen deze vreselijke oorlog te protesteren en te proberen hem te stoppen. Enkel massa-actie kan hiervoor zorgen. Daarom roepen een aantal Anti-Oorlogscomités op voor actie de dag nadat de oorlog begint. De oorlog zal zoals in 1991 hoogstwaarschijnlijk midden in de nacht starten met zware bombardementen. We moeten bijgevolg paraat staan om vanaf de vroege ochtend op school en op het werk de nodige afspraken te maken. Maak nu al de nodige afspraken met je vrienden en collega’s. Als er nu echt een dag is waar je voor je mening moet durven uitkomen, is het wel deze dag. Spreek er met je vrienden over om de lessen te staken en actie te voeren in de stad. Leraren kunnen ook aangesproken worden om mee te doen. In sommige scholen staat ook de directie sympathiek tegenover de stakingsoproep. Maar desnoods en in de meeste gevallen zal het erop aankomen om het verzet van de directies moedig te trotseren. In groep en met veel volk staat de directie veel zwakker. Die dag is er geen plaats voor getalm en twijfel. Je moet kant kiezen. Met durf. Ofwel sta je aan de kant van de oorlog en de generaals ofwel aan de kant van de strijd tegen de oorlog. Onze kracht ligt in onze aantallen. Kom daarom met zoveel mogelijk volk naar de acties.

Op het werk neem je best nu contact op met de vakbondsdelegee. Je vraagt hem/haar wat de vakbond van plan is te doen. Stel voor om op de middag tijdens de eetpauze een korte speech te houden en allen tezamen naar buiten te gaan staan om te protesteren tegen de oorlog. ’s Avonds zijn er ook op verschillende plaatsen betogingen voorzien waar werkenden en hun gezinnen aan kunnen deelnemen.

Als je de actie in de school of op het werk wil bespreken met iemand van het Anti-Oorlogscomité kan je ons steeds mailen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bellen 03/295.58.19 en 0474/203.785

Laat je die dag vooral niet kisten en kom op voor je mening.

Geen bloed voor olie!

Geen euro, geen kogel, geen man/vrouw voor deze oorlog!

Geld voor boeken en niet voor bommen!

Stop het Amerikaans militair transport via de Antwerpse haven naar de Golf!

Hier zijn een aantal van de belangrijkste afspraken voor de Alarmactie:

Antwerpen: om 12u30 op de Groenplaats en opnieuw om 19u.

Oostende: de scholieren verzamelen vanaf 10u op het Wapenplein en ’s avonds is er ook actie om 19u op hetzelfde Wapenplein

Gent: allen om 19u aan het Zuid (aan de bibliotheek)

Brussel: van 17u tot 19u aan de Amerikaanse Ambassade

Sint-Niklaas: afspraak om 19u op de Grote Markt

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 326 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken