Ze hebben de koffers neergelegd. De bagagisten van Swissport, een van de twee afhandelaars van de Nationale Luchthaven, zijn sinds zondagnamiddag in staking. Tienduizend koffers liggen onaangeroerd in de luchthaven. Zestig vluchten werden geannuleerd en honderd anderen vertraagd. Deze keer is de staking ongewoon sterk. “Dit heb ik nooit gezien”, geeft een vermoeide Roger Collin, ABVV-delegee, toe. Vermoeid maar zeer vastberaden voegt Roger hieraan toe: “Iedereen doet mee, zelfs de bedienden.” Swissport, dat het personeel van Flightcare heeft overgenomen, wil een hele andere werkorganisatie. “We moeten steeds meer flexibel zijn en de werkdruk wordt steeds groter. Het gaat zo ver dat we bij het manipuleren van de bagage niet meer ergonoom (veilig, gezond en doeltreffend, n.v.d.r.) kunnen werken. Totaal niet meer. Weet je dat we nu met twee bagagisten tussen 1500 en 1600 kilo aan bagage per vlucht moeten sjouwen?”
Maar het gaat niet alleen om de bagagisten. “Ook de planners van de lading staan onder zware druk ten koste van de veiligheid van het vliegtuig. De ‘cleaning’ (het personeel dat de vliegtuigen kuist) moet nu in plaats van met een ploeg van vier mensen met drie mensen in een zelfde tijdspanne de vliegtuigen opruimen. Soms slinkt het aantal in een ploeg tot twee mensen. Ook aan de ‘bagage control’ worden allerlei onrealistische eisen gesteld door de directie. Nu doen ook de bedienden mee. Die hebben veel last met hun zeer soepele uurroosters. Een typische werkweek voor een bediende kan er als volgt uit zien. Dag 1, om 5 uur beginnen tot 13u30, dag 2, om 7 uur beginnen en om 15u30 eindigen, dag 3 opnieuw om 7 uur beginnen maar om 11 uur eindigen om dan ‘s avonds opnieuw te beginnen om 17u tot 21u. De dag erna kan dan beginnen om 15 uur tot 23 uur enzovoort. Dergelijke uurroosters zijn een aanslag op het bioritme en desorganiseert het familiaal en sociaal leven. Met deze staking wordt de arrogantie van de directie afgestraft.”
Kop van jut volgens Roger is natuurlijk de ‘liberalisering’ van de luchthavens die jaren geleden werd ingezet. Het personeel is het slachtoffer van de hevige concurrentie tussen luchthavens. Aan de onderhandelingstafel eisen de vakbonden minder flexibiliteit en minder werkdruk. Als er geen goede oplossing uit de bus komt staken ze verder.
Lees meer over de werkomstandigheden van de bagagisten: http://www.vonk.org/201109122778/flightcare-bagagisten-zijn-als-moderne-mijnwerkers.htm