Toen midden mei de minimale verdienste per levering onder de 4 eur dook, naar 3,75 eur/rit, was het genoeg.

Na een maandenlange daling van de verdiensten, was de misnoegdheid onder de koeriers groot. In augustus 2018 bedroeg de minimumvergoeding nog maar liefst 4,6 eur/rit. Wie naar de reële vergoedingen kijkt, de uitbreiding van de leveringszone en de langere wachttijden in restaurants zoals McDonalds meerekent, komt uit op een inkomensdaling van 25-35 procent sinds augustus. Van 15-17 euro per uur naar 10-12 euro per uur. Het merendeel van deze dalingen werden niet eens aan de koeriers gemeld. Ze worden berekend door een angstvallig geheim gehouden logaritme dat Deliveroo naar eigen goeddunken kan veranderen.

Het idee om hiertegen actie te voeren en Deliveroo ‘terug te pakken’ voor alle verkropte vernederingen, begon bij een handjevol koeriers van het Koerierscollectief en verspreidde zich doormiddel van flyers en WhatsApp-groepen snel als een lopend vuurtje.

De vakbonden BTB-RidersUnion en ACV-FreelancersUnited steunden de actie. ACOD-UGent riep op tot een solidariteitsbezoek aan het stakingspiket op de Korenmarkt.

Ook de pers schonk enorm veel aandacht aan de actie. Dat veel journalisten zelf als freelancer de klappen van de zweep kennen, is daar waarschijnlijk niet vreemd aan.

De platform-kapitalisten reageerden hierop zoals gewoonlijk: afwijzend en leugenachtig. Er zullen meer acties, strijd en druk nodig zijn om ze te dwingen de eisen van de koeriers in te willigen. En die zullen ze krijgen: een volgende stakingsactie is aangekondigd voor in augustus.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Onderstaande verslag en reactie op de leugens van Deliveroo werd daags na de stakingsactie door het Koerierscollectief@Facebook gepubliceerd:

Deliveroo speelt het hard en net daarmee tonen ze aan dat de staking geslaagd is en wél een impact had. In hun reactie geven ze ook bijzonder weinig concrete informatie. Enkele feiten:

  • Deliveroo zegt dat er geen dalingen van de vergoedingen zijn geweest.

Daar is geen commentaar bij nodig. Dit ontkennen heeft heel veel koeriers - die tussen de 25 en 35 procent van hun vergoedingen verloren hebben sinds verleden zomer - ziedend gemaakt. Net als hun hardwerkende koeriers die wel willen verdienen, tegen koeriers die al een jaar of meer in weer en wind het bedrijf doen draaien.

  • Deliveroo zegt 6 stakers te tellen. Absurd. Er stonden 20 stakende koeriers aan het piket op de Korenmarkt, ondersteund door de vakbonden ABVV-BTB en ACV-Transcom en 30 solidaire syndicalisten, gele hesjes en anderen. Waarvoor dank!

Daarbij moeten de koeriers die staakten, maar niet naar het piket zijn gekomen, worden bijgeteld. Wij tellen dus een minimum van 30 stakers en schatten 40 stakers. Dat kan tellen voor een eerste keer. Deliveroo zegt dat er normaal een 80-tal koeriers op zaterdagavond werken. Dat betekent dus dat de helft van het aantal koeriers heeft gestaakt gisteren. (Alhoewel Deliveroo voor gisteren veel meer koeriers heeft laten inschrijven door de sessies de hele week open te houden voor reserveringen. Terwijl die sessies meestal vrij snel volgeboekt zijn omdat je op weekendavonden het meeste kunt verdienen.)

  • Deliveroo zegt dat we werden buitengegooiduit de restaurants waar we gingen vragen om in solidariteit met onze actie de apps uit te zetten. De waarheid is: Deliveroo had twee bewakingsagenten ingehuurd om ons uit enkele restaurants op de Korenmarkt te houden. Helaas voor hen is dat niet gelukt, en minstens 7 restaurants sloten de app. Enkele ketens zoals Ellis Hamburgers hadden wat meer overtuigingskracht nodig, maar ze hebben allemaal de app uitgeschakeld. Ook de McDo op de Korenmarkt heeft de hele avond niets geleverd (en ontevreden). De meeste restaurants waren echter heel bereidwillig om de app tussen 19 en 20 uur uit te zetten en vertelden hoe Deliveroo hen ook pluimt. Reken maar uit hoeveel winst de Deliveroo-bazen maken als ze kleinere restaurants 30 procent van het bedrag van de maaltijd aanrekenen (de klant betaalt 2 euro en de koerier krijgt +/- 4,3 euro).

  • Was vrijdag de eerste keer dat we een mail hebben gestuurd naar Deliveroo ivm onze klachten en met de vraag samen te zitten? Fout. Deliveroo heeft al honderden vragen en opmerkingen gekregen van individuele koeriers. Ook tijdens de kluchten genaamd ronde tafelsdie nu en dan door Deliveroo worden georganiseerd (in feite gaat het om top-down mededelingen om koeriers onder druk te zetten wachttijden bij restaurants als McDonalds te aanvaarden, want van de geuite klachten komt er toch nooit iets.)

Als Koerierscollectief heeft de Brusselse afdeling al zéér veel mails gestuurd, gebeld etc. Net als de vakbonden (die eisen dat het bedrijf in overleg gaat met de georganiseerde koeriers).

De Gentse afdeling heeft in januari ook al een mail gestuurd ivm de verlagingen van de vergoedingen. Die is nooit beantwoord.

Samen met de Brusselse koeriers zijn we persoonlijk op 10 mei tijdens naar de kantoren van Deliveroo gegaan tijdens de spreekuren. Daarop sloten ze zichzelf twee uur lang op, om niet met ons te hoeven praten.

Kortom zaterdagavond was een meer dan geslaagde actie en staking, daar waren alle aanwezigen het over eens. Praktisch alle koeriers die we aanspraken, ook diegenen die toch werkten (geld echt nodig/niet op de hoogte/ ) steunden de actie. Er is dus potentieel tot nog grotere acties. We hebben meer gedaan dan een hoger loon gevraagd. We hebben getoond dat het de koeriers zijn die bedrijven als Deliveroo echt doen draaien. We hebben getoond dat we de multinationals pijn kunnen doen en dus niet zomaar alles moeten slikken.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 325 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken