Zaterdag 14 februari 2009 vindt in Brussel een debatdag over de crisis plaats, op initiatief van het Masereelfonds in samenwerking met diverse organisaties waaronder Vonk.

VAN CRISIS NAAR CRISIS

Een andere economie is nodig

Zaterdag 14 februari 2009, vanaf 10u De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel

Waarom deze studiedag Het kapitalisme schudt op zijn grondvesten. Na de bankencrisis, die niet enkel aandeelhouders, maar ook en vooral houders van een hypotheeklening en spaarders (vooral in de VS dan) trof, stevenen we af op een wereldwijde recessie. De aanhangers van het neoliberalisme kloppen in hoge nood aan bij de staat, de overheid, hun oude vijand. Die overheid - wij dus, als belastingbetalers - wordt gesmeekt om geld te pompen in een manklopend systeem, maar dan liefst zonder al te veel eisen. Het is niet de eerste crisis van het kapitalistisch systeem, en helaas zal het evenmin de laatste zijn. Het kapitalisme laveert van crisis naar crisis, waarbij telkens het gelag door de zwaksten wordt betaald: de werknemers, de derde wereld, de werklozen, de sociaal zwakkeren. Het kapitalisme is een systeem waarbij veel te weinig mensen de productie beheersen, bepalen wat er vervaardigd mag worden, kiezen welk onderzoek er moet gebeuren. De finaliteit van dit alles is een ongelooflijke concentratie van rijkdom, waardoor de ongelijkheid in de wereld enkel maar vergroot.

Vandaar dat het de hoogste tijd wordt om niet enkel een balans te maken van het kapitalisme zoals het functioneert, maar ook om na te denken over alternatieven. Dat er een alternatief nodig is voor dit systeem, wordt immers door deze crisis eens te meer aangetoond.

Praktisch:

Deze studiedag heeft plaats op zaterdag 14 februari 2009.

Onthaal vanaf 9u30, openingsdebat om 10u. De dag eindigt ca. 17u. Alles heeft plaats in DE MARKTEN, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel. Deelnameprijs: 3 euro voor leden of abonnees van de mede- werkende organisaties/tijdschriften, vervangingsinkomens, studenten, 5 euro voor anderen. Vooraf inschrijven zeer wenselijk. Inschrijven gebeurt via Masereelfonds, 02/502 38 80 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Verantwoordelijke organisaties. Deze studienamiddag is een initiatief van het MASEREELFONDS, i.s.m. IMAST, IMAVO, NETWERK-VLAANDEREN, SOLIDAIR, TRIODOSBANK, VONK

Programma

Deze studiedag opent met een gesprek tussen Glenn Rayp (Universiteit Gent) en Eric Cabooter (Masereelfonds, eco- noom). Centrale vraag van dit openingsgesprek is ‘waarom zitten we vandaag in crisis?' Daarna is er ruim tijd voorzien om via enkele werkgroepen de zaken grondig te bespreken. Deze werkgroepen grijpen gelijktijdig plaats, de deelnemer staat dus voor een moeilijke keuze.

Werkgroep 1: Marxistische visies op de crisis en de mogelijke uitwegen.

Jo Cottenier (PVDA, Solidair) en Nick Deschacht (VONK, econoom) benaderen de crisis met een marxistische me- thodiek. Is er bij die oude, en op zovele manieren geïnter- preteerde Marx, nog inspiratie te vinden voor mogelijke alternatieven?

Werkgroep 2: Alternatieven voor de crisis

Deze workshop gaat in op de rol van financiële instellingen in een overgang naar een solidaire en ecologische economie. Tezelfdertijd wordt onderzocht of het middenveld en de overheid financiële instellingen moeten engageren en regu- leren, en of ze ook moet inzetten op alternatieve pistes zoals eigen investeringsfondsen of complementaire munteenheden. Inleiding door Mathias Bienstman (Netwerk Vlaanderen) en met tussenkomsten van Olivier Marquet (directeur Triodos bank), Bernard Lietaer (Specialist complementaire munteenheden, Berkeley), Tjeu Tijskens (voormalig algemeen secretaris LBC sector financiën/gevraagd),en Bernard Mazijn (Specialist duurzame ontwikkeling/gevraagd)

Werkgroep 3: Mondiale financies en alternatieven

Francine Mestrum (Masereelfonds) werkt een werkgroep uit over de internationale aspecten van de crisis. Wat kunnen DOHA, Tobin of andere vormen van internationale fiscali- teit bieden. Welke rol is er (nog) voor IMF en Wereldbank. Gastsprekers zijn Lieven Denys (VUB) en Dries Lesage (Universiteit Gent) In het slotdebat zoeken we uitwegen uit de crisis. Eric Cabooter (Masereelfonds, econoom) geeft leiding aan een debat met Jo Vervecken (ABVV), Myriam Vanderstichele (SOMO/Univ.A'dam), Olivier Marquet (Triodosbank), Bernard Lietaer (Berkeley) en André Mommen (hoofdredacteur VMT) v.u. Bernard Desmet, Masereelfonds, Kazernestraat 33, 1000 Brussel, tel.: 02/502 38 80, fax.: 02/502 41 53, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.masereelfonds.be

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 325 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken