Voor het eerst sinds de protesten tegen de Tweede Fase in 1999 lieten de Nederlandse scholieren hard van zich horen. Er werd geprotesteerd tegen de 1040-urennorm.

Deze norm betekent dat de scholieren 1040 uren per jaar naar school moeten, maar aangezien het middelbaar onderwijs nogal verloederd is, betekent dat vaak verplicht op school rond blijven hangen en lopen niksen in de klas. Een mentaliteit van "zoek het zelf maar uit, zolang jullie in deze ruimte zijn is het goed, jullie krijgen geen les". Deze norm is bureaucratisch. Zij was ooit ingesteld om scholen meer uren les te laten geven, en door de onderwijsverloedering zit men nu met dit soort regels. Als een school geen 1040 uur les geeft, krijgt de school een boete. Het probleem is dat er een chronisch lerarentekort is, iets waar de SP al lange tijd tegen strijdt. Uiteindelijk betekent dit voor de scholieren dat de leerplicht een ophokplicht is geworden met nutteloze lessen en minder vrije tijd voor scholieren. Het is dus terecht dat de scholieren gingen staken. De eis was dat de 1040-urennorm wordt verlaagd en dat scholen een lichte bandbreedte hebben om te kiezen hoeveel uren zij geven.

Eind november waren er veel demonstraties, waaronder enkele die behoorlijk uit de hand liepen. Verscheidene keren waren er hevige rellen, mee veroorzaakt door hooligan-elementen die niks met de scholieren van doen hadden, maar simpelweg confrontatie met de politie zochten. De overheid was erg geschrokken van deze vorm van maatschappelijke onrust en er kwam 28 november een spoeddebat in de Tweede Kamer. De staatssecretaris hield vast aan de norm en toen kwam er uiteindelijk 30 november een vredige demonstratie waarin ook de SP liet zien waar zij voor stond.

Rellen

Zoals vaker bij demonstraties voorkomt, kwamen er rellen. Betekent dit dat die scholieren hun mond moeten houden, terug naar school moeten gaan en extra hard worden aangepakt? Voor de dagbladen duidelijk wel. Dagblad de Pers, een gratis krant voor de OV-reizigers, had een voorpaginastuk over de scholieren met als titel ‘Gewoon schorem'. Er waren meer van dat soort berichten. Niet overal waren rellen, maar dat staat bijna nergens, omdat de sensatiemedia dat niet interessant vinden.

De eerste demonstraties verliepen redelijk rustig, behalve een in Middelburg en dat kwam alleen maar door het idiote optreden van de politie. (Voor de sensatiemensen zie hier dit filmpje http://youtube.com/watch?v=aFONZDwz3IY). Toen dit soort beelden bekeken werden, was er toch al meer woede onder de mensen. De demonstraties daarna lieten veel van dat soort woede zien. Een demonstratie in Amsterdam trok heel veel niet-scholieren aan die wilden vechten met de politie. Groepen met hooligans kwamen gezellig met voorwerpen naar de politie gooien. Maar niet alle demonstraties waren zo. De scholieren hebben laten zien waar ze voor stonden. En er waren inderdaad ook veel scholieren die niet precies wisten waarom men ging staken, maar er was een flinke opkomst, omdat men het qua gevoel wel wist, zonder die norm te kennen.

Leiderschap en organisatie

De officiële belangenvertegenwoordiger van de Nederlandse scholieren is het LAKS (Landelijk Actie Komitee Scholieren). Het LAKS heeft ook in het begin het initiatief genomen met de stakingen. Alleen toen de eerste harde politiemaatregelen kwamen, werd het LAKS toch wel zenuwachtig en riep op het staken te staken en pas verder te gaan na het spoeddebat in de Tweede Kamer. Deze houding is ook wel logisch te begrijpen want het LAKS zit met subsidies vast aan het ministerie van Onderwijs en heeft geen andere inkomens. Dat het LAKS dus nu niet overal aanwezig was op de demonstraties voor het spoeddebat zorgde ervoor dat er minder leiding en controle was. Deze demonstraties liepen ook het meest uit de hand, met allemaal herrieschoppers die leraars gingen mishandelen. Dit is natuurlijk heel erg, maar de media wist het mooi te zeggen: "Twee leraren en drie politie-agenten gewond bij scholierendemonstratie". Niks wordt er gezegd over gewonde scholieren die flinke klappen hebben gekregen. Ze meldden zelfs eerst dat er twee auto's beschadigd waren, maar niks over de scholieren zelf.

Uiteindelijk kwam er meer steun van andere groepen, zoals DWARS (de jongeren van GroenLinks), de SP, ROOD (SP-jongeren) en twee grote onderwijsbonden. Helaas kwam deze steun pas duidelijk op 30 november, de laatste dag van de demonstraties. Vooral de SP en ROOD hadden sneller de scholieren steun moeten geven. Leiderschap is belangrijk. Maar de scholieren hebben hun stem laten horen, er waren berichten dat de demonstraties over de grens met België heen zouden zijn gewaaid. Wie weet wat we kunnen verwachten in de toekomst in Europa?

Het zwakke kabinet Balkenende IV heeft zich door niet aan de scholieren tegemoet te komen, weer een beetje minder populair gemaakt. Het is de vraag hoe lang dit kabinet het gaat volhouden. De coalitie blijkt niet zo stevig. De PvdA en het CDA botsen nogal vaak. De PvdA had beloofd dat het ontslagrecht niet versoepeld zou worden, maar heeft daarvoor wel de concessie gemaakt aan het CDA dat er geen referendum over het nieuwe EU-verdrag komt. De PvdA zit in een crisis, net als in de tijd van de vermoorde ultra-rechtse demagoog Pim Fortuyn. De PvdA is er nu dus ook voor verantwoordelijk dat het onderwijs weer niet verbeterd wordt. De SP blijft de linkse oppositiepartij qua onderwijs. Zij moet haar plannen nog duidelijker maken.

Met een nieuwe regering dachten mensen dat er veranderingen kwamen qua onderwijs. Maria van der Hoeven is geen minister van Onderwijs meer. Zij had eerst steun gegeven aan een onderzoek naar ‘Intelligent Design' in het onderwijs, een verscholen vorm van creationisme. Ronald Plasterk, de huidige PvdA-minister van Onderwijs, kwam met het idee het lerarentekort bij het hoger en universitair onderwijs op te lossen door het simpelweg duurder te maken. Alsof onderwijs alleen een recht voor rijke kinderen is!

Er valt nog veel te veranderen in Nederland qua onderwijs! De SP moet daarin een belangrijke rol spelen.

  • Weg met de 1040-urennorm en andere bureaucratische regels!
  • Geen bezuinigingen op onderwijs!
  • Voor een socialistisch Nederland! Steun de SP!

Lees eveneens: Ook Nederlandse jeugd pikt afbraakbeleid niet meer

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 326 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken