De laatste jaren hebben we in verschillende Europese landen veel acties van studenten gezien tegen bezuinigingen op hoger onderwijs. In Italië, Duitsland, Oostenrijk en België hebben studenten flink van zich laten horen. In Nederland was er de laatste paar jaar, een paar kleine acties uitgezonderd, nog niet heel veel animo voor protest. Maar dat is veranderd. Het mogelijk afschaffen van de basisbeurs, terwijl de onderwijskwaliteit blijft dalen, heeft geleid tot een week van studentenacties tegen deze bezuiniging!

Het kabinet Balkenende 4 heeft de economische crisis niet aan zien komen. Toen deze kwam, dreigden er grote Nederlandse banken om te vallen. In een korte tijd werden de banken ABN AMRO en Fortis genationaliseerd, en kreeg ING een financiële injectie. Dit gebeurde met miljarden euro's aan belastinggeld. Hoewel dit ervoor heeft gezorgd dat de klap minder hard is aangekomen, moet al dat geld toch terugbetaald worden. En in plaats van de veroorzakers van de crisis te laten betalen, de bankiers en kapitalisten die met allemaal geld van gewone werkende mensen hebben gesjoemeld en gespeculeerd, mogen de werkenden en studerenden betalen. In de eerste plaats werd besloten de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. De volgende slachtoffers zijn de studenten, want de bedoeling is dat er weer eens op hoger onderwijs bezuinigd gaat worden.

De studenten voerden actie tegen de mogelijke afschaffing van de basisbeurs. De basisbeurs is een maandelijks bedrag dat studenten de eerste vier jaar van de staat krijgen om hun studie mee te betalen. Het bedrag is niet genoeg om het maandelijkse collegegeld te betalen, en met alle aanvullende kosten die een student daarnaast heeft, betekent dat dat studenten meestal moeten bijklussen om hun studie te bekostigen. Veel studenten lenen al extra geld bij.

Het mogelijke plan was om deze basisbeurs te vervangen door een lening!

Dit zou betekenen dat studeren veel duurder en riskanter zou worden, en dat voornamelijk veel kinderen uit de lagere klassen niet meer kunnen studeren. Het studeren zou weer iets voor de elite worden.

Maandag 1 februari begonnen er acties op de universiteiten van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Nijmegen. Gedeeltes van de universiteiten werden bezet. In Utrecht werd het bestuursgebouw van de universiteit maandag tot woensdag bezet! In Rotterdam werd een gedeelte van de Erasmus Universiteit bezet, van maandag tot donderdag. De bezetters in Utrecht en Rotterdam kregen uiteindelijk het College van Bestuur zover dat zij zich ook uitspraken voor onderwijs dat toegankelijk is voor iedereen. Op donderdag 4 februari waren er demonstraties in Rotterdam en Leiden. In Leiden gebeurde dit bij een middelbare school, om de boodschap over te laten komen op de scholieren. Hun belang is immers hetzelfde.

Zeer positief is de steun die er kwam van verschillende bonden van FNV. Veel steunbetuigingen kwamen er, en activisten van de FNV Schoonmakers, een zeer strijdbare bond, voegden zich bij de demonstratie in Rotterdam. Een woordvoerder van de schoonmakers legde uit dat de schoonmakers aan de universiteit net zo hard lijden door de bezuinigingen.

Minister Plasterk kwam donderdag naar Rotterdam om met de demonstranten te praten. Hij verzekerde dat hij het hoger onderwijs toegankelijk wil houden voor studenten uit alle lagen van de bevolking. Hij sloot echter de afschaffing van de basisbeurs niet uit.

Het is duidelijk, en de comités en bonden van de studenten waren er zelf ook duidelijk over, de strijd is nog maar net begonnen. Kabinet Balkenende 4 gaat de crisis laten betalen door de werkende en studerende mensen. Verschillende media hebben geprobeerd een wig te drijven tussen studenten en werkenden, door te doen alsof de laatsten allemaal moeten betalen om de eersten een luxeleventje te geven. De waarheid is echter dat veel studenten in geldnood zitten, en veel studenten na hun studie niet gemakkelijk een baan kunnen vinden.

De echte profiteurs zijn niet de studenten of de werkende mensen. De echte profiteurs zijn de kapitalisten, de bankiers, en hun vriendjes in de hoge kringen van de politiek. Het tegen elkaar opzetten van studenten en werkenden is tot nu toe niet goed gelukt. Uit polls blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders de studenten in hun acties steunt.

De steunactie van de bonden is een goed begin. Deze moet bij verdere acties uitgebreid worden. De studenten en de werkende mensen hebben een gemeenschappelijk belang. Kwalitatief goed onderwijs is een noodzaak voor iedereen. Onder het kapitalistische systeem waarin wij leven is er helaas een permanente druk om te bezuinigen op onderwijs als de noden vervuld zijn om het systeem draaiende te houden. Alle extra educatie is dan 'overbodig' en 'duur'.

Dat is dan ook de reden dat Vonk voor een socialistische maatschappij strijdt. De meerwaarde die er gecreëerd wordt zal dan niet meer naar exorbitante bonussen van bankiers gaan, maar naar zaken als gratis, kwalitatief goed onderwijs voor iedereen.

De strijd gaat door!

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 326 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken