Duidelijke gegevens over de kosten van de militaire operaties hebben we totnogtoe niet gevonden. Maar wie de kosten van het wapentuig vergelijkt met de steun die de NAVO-landen uittrekken voor hulp aan de Kosovaarse vluchtelingen, komt tot verbijsterende vaststellingen.

In Nederland werd via een traditionele oproep in een teeveeshow 800 miljoen opgehaald voor de vluchtelingen. Dit is ongeveer het equivalent van 20 kruisraketten (waarvan trouwens één is terechtgekomen op een Kosovaars -vluchtelingenkonvooi). Volgens een Israëlisch expert in Terzake kan men met het geld van de bommen die vandaag op Joegoslavië vallen van elke Kosovaar een miljonair maken. Reken zelf maar uit.

Experts schatten het prijskaartje van de eerste 24 uur luchtaanvallen op Joegoslavië op 3,7 miljard frank. Eén maand bombardementen komt dan neer op zo’n 100 miljard, hoewel het prijskaartje hoger moet liggen omdat de bombardementen steeds meer worden opgevoerd.

De "onzichtbare stealth-bommenwerper" die werd neergehaald door het Joegoslavisch afweergeschut kostte 74 miljard frank. Andere prijskaartjes van het militair speelgoed: een F117A Nighthawk: 4,5 miljard; een Belgische F16 740 miljoen; de F15 ‘Eagle’: 1,6 miljard; de B52: 1,1 miljard; de E3 ‘Sentry’: 9,9 miljard; de EA6B ‘Prowler’ 1,9 miljard. Aan een Tomahawk kruisraket hangt een prijskaartje van 37 miljoen frank, een AGM86C-kruisraket kost 43 miljoen.

De steun voor de slachtoffers verzinkt in het niets bij deze gigantische sommen die de NAVO-landen uittrekken en juist aan de basis liggen van de ellende. Duitsland trok 500 miljoen uit, de Vlaamse regering 50 miljoen (10 miljoen voor Volk in Nood, 30 miljoen voor het Rode Kruis en 10 miljoen "reserve voor latere noden). Voor de "Kosovoshow" (de naam alleen) hoopt Ben Crabbé 200 miljoen bijeen te sprokkelen. De federale regering is bereid 1200 Kosovaren op te vangen en heeft haar financiële hulp "verdubbeld tot 200 miljoen", minder dan de kwart van de prijs van een F16… Totnogtoe zijn de kosten voor de aanwezigheid van Belgische troepen opgelopen tot 2000 miljoen.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 326 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken