Op de vooravond van Hemelvaart bracht het Gentse 11.11.11-comité Heuvelpoort/Nieuw Gent 39 aanwezigen bijeen voor een steunavond voor de Bolivariaanse Revolutie. Enkelen kwamen van ver (twee mensen van de Venezolaanse ambassade in Brussel, twee mensen van Menen/Kortrijk) maar de meesten uit de wijk. De documentaire "the revolution will not be televised" sloeg opnieuw in, ooggetuige Erik Demeester was op dreef en we streefden een verzorgd onthaal na (versiering zaal, wereldwinkeldranken en lekkere hapjes van een naburig latinorestaurant "Rincon Espanol". Praktisch was alles maar haalbaar dankzij de steun van het freinetbasisschooltje De Boomgaard en iemand die er werkt, een Nicaragua-veterane.
Nu iets over de discussie. Venezuela ligt niet zo evident in het wereldje van de NGO's. 11.11.11 is reeds lang geëvolueerd van ‘ontwikkelingshulp’ naar antiglobalisme en samenwerking met partners uit het Zuiden. Toch is Venezuela een land dat behoefte heeft aan solidariteit, bekendmaking enzovoort, en niet aan geldinzamelingen voor waterpomp X of medisch project Y gezien de olie-inkomsten. De NGO's voeren de millenniumdoelstellingen (terecht) hoog in het vaandel maar deze zijn er nagenoeg bereikt! Venezuela ontving een prijs van Unicef voor de vlugge alfabetisering.
Ook vergelijkingen met Cuba zijn niet simpel. Cuba startte van een lager economisch niveau maar bereikte zijn medische en culturele successen over een periode van 40 jaar... Ook ideologisch zijn de evoluties anders. Fidel startte als liberale advocaat, geraakte verbonden met het ‘communistische’ Oostblok en strijdt nu voor zijn eigenheid binnen een agressieve geglobaliseerde kapitalistische wereld. Chavez startte als militair, nationalist en christen met sterke sympathie voor Tony Blair(!) en voert nu in het huidige politieke wereldklimaat een discussie – die gaat van de Venezolaanse straat tot hier in Europa – over een vernieuwend socialisme voor de 21e eeuw. Terwijl hier velen zich tevreden stellen met de vage slogan dat ze het ‘anders’ willen (andere wereld, andere politiek enzovoort).
Tenslotte was er nog een vraag uit de zaal over Venezuela en de prestaties ten opzichte van de armoedebestrijding (bv. Human Development Index). Ook hier was er genoeg stof tot discussie. Na een kleine acht jaar, met veel tegenwerking, is er natuurlijk nog armoede. Wat en hoe wordt er gemeten? Wat met armoede veroorzaakt door tegenstanders van de regering (bv. patroons die mensen ontslaan)? En wat met bepaalde VN-werknemers die meehelpen de regering te saboteren?
Een aanrader voor andere 11.11.11-comités: organiseer iets rond Venezuela en je draagt bij tot discussies die ginder maar ook hier dringend moeten gevoerd worden! En in tijden van kommer en kwel een hoopvolle noot plaatsen zonder zijn kritische zin te verliezen, mag ook wel eens.